Analyse
Heineken 8 jaar geleden - maandag 18 januari 2010

Heineken neemt Femsa Cerveza over voor een redelijke prijs en maakt zo een inhaalbeweging in de groeilanden.

Vizier op Mexico en Brazilië

Heineken neemt Femsa Cerveza over voor een redelijke prijs en maakt zo een inhaalbeweging in de groeilanden. Het aandeel ging na de bekendmaking hoger en blijft duur.
VERKOPEN.

Tegen de verwachtingen in neemt Heineken en niet SABMiller het Mexicaanse Femsa Cerveza over, de 11de brouwerijgroep ter wereld. Heineken versterkt zich zo in Mexico (waar Femsa naar volume 42 % van de markt in handen heeft) en Brazilië (9 %), en zal ook profiteren van de export van Femsa naar de VS. Door de operatie zal het aandeel van de groeilanden in de winst van Heineken stijgen van 32 naar 40 % (met 50 % als einddoel). De overname is minder duur dan die van de activiteiten van Scottish & Newcastle twee jaar terug. De schuldenlast van Femsa moet worden getorst, maar doordat de transactie in aandelen wordt gefinancierd, verhoogt de schuldenlast van Heineken zelf niet. Om Femsa rendabel te maken, moet de activiteit in Mexico en Brazilië wel worden opgekrikt. Heineken kan er terugvallen op het bestaande distributienet om zijn premiummerk te slijten en alles bij mekaar lijkt de operatie ons positief. De groep heeft wel nog altijd een rentabiliteitsachterstand t.o.v. AB InBev en is minder dynamisch dan SABMiller. Voor 2009 laten we onze winstraming op 1,45 EUR per aandeel, voor 2010 en 2011 schroeven we ze terug van resp. 1,75 naar 1,72 EUR en van 1,88 naar 1,85 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 36,10 EUR

Intel is een Amerikaans producent van halfgeleiders, nummer één van de wereld, die o.m. 75 % van de markt van microprocessoren in handen heeft.

Deel dit artikel