Analyse
EDP 8 jaar geleden - maandag 25 januari 2010

Ondanks de ongunstige conjunctuur zet de Portugese energiegroep goede resultaten neer. Ze combineert een beperkt risicoprofiel met mooie groeivooruitzichten.

Advieswijziging

Ondanks de ongunstige conjunctuur zet de Portugese energiegroep goede resultaten neer. Ze combineert een beperkt risicoprofiel met mooie groeivooruitzichten. Het aandeel is goedkoop geworden.
KOPEN.

Hoewel de zwakke conjunctuur op de gas- en elektriciteitsdistributie woog, boekt EDP mooie resultaten, zowel op het Iberische schiereiland als in Brazilië. Doordat een groot gedeelte van haar activiteit gereguleerd is, is de groep niet zo gevoelig voor de economische cycli, waardoor het globale risico beperkt is. Zoals verwacht hebben de Portugese controleautoriteiten voor de energie de stijging van de elektriciteitsprijzen ook in 2010 bevroren tot 2,9 %. Doordat EDP er evenwel in geslaagd is om zijn kosten terug te dringen en zijn stroom op de niet-gereguleerde marktsegmenten via op voorhand gesloten contracten nog tegen hoge prijzen kon verkopen, bleef de impact van de prijsdalingen in het 3de kwartaal beperkt, vooral is Spanje. En ten slotte profiteert de groep van de forse groei van duurzame energie waarin ze zwaar geïnvesteerd heeft en die de komende jaren de belangrijkste winstmotor zal blijven, vooral in de VS (zie ook p. 4). In afwachting van de resultaten over het 4de kwartaal (op 04/03) laten we onze winstramingen ongewijzigd op 0,28 EUR per aandeel voor 2009 en 0,30 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse :  2,97 EUR

EDP produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië.

Deel dit artikel