Analyse
ASML 7 jaar geleden - donderdag 21 januari 2010

De groep heeft 2009 met brio afgesloten en de forse toename van de orders oogt veelbelovend.

De markt overdrijft de vooruitzichten

De groep heeft 2009 met brio afgesloten en de forse toename van de orders oogt veelbelovend. Dat zit die volgens ons echter al volledig in de koers Duur aandeel.
Verkopen.

Na een catastrofaal eerste semester zorgde het meer dan behoorlijke vierde kwartaal ervoor dat het verlies per aandeel over 2009 beperkt bleef tot 0,35 EUR. Het orderboek geraakte weer snel gevuld en in het laatste kwartaal lag de waarde ervan op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2007. De fabrikanten van halfgeleiders, de klanten van ASML, hebben na de drastische inkrimping van de productiecapaciteit op het hoogtepunt van de crisis, snel hun investeringen hervat (o.m. forse vraag naar geheugens voor smartphones). En die trend zal zich de komende maanden doorzetten. De productie en de levering van de bestelde machines zullen de omzet, de rentabiliteit (hoge vaste kosten) en de winst doen aandikken. We hebben onze ramingen van de winst dan ook fors opgetrokken, van 0,75 tot 1,30 EUR per aandeel voor 2010 en van 1,25 tot 1,50 EUR voor 2011. De groep heeft een gevoelige technologische voorsprong op haar belangrijkste concurrenten Nikon en Canon. Daardoor kan ze haar marktaandeel verder uitbreiden en haar verkoopprijzen hoog houden, vooral voor de allernieuwste machines (lithografie door immersie) waar momenteel veel vraag naar is en die hoge marges toelaten.

Koers op het moment van de analyse : 23,38 EUR

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel