Analyse
Welke strategie volgen in 2010 ? 7 jaar geleden - dinsdag 29 december 2009

Het herstel van de beurzen in 2009 heeft ervoor gezorgd dat bij heel wat beleggers de verwachtingen hooggespannen zijn.

Het herstel van de beurzen in 2009 heeft ervoor gezorgd dat bij heel wat beleggers de verwachtingen hooggespannen zijn. Moet men tegen de huidige koersen aandelen kopen of juist verkopen? Of misschien is het beter de aandelen gewoon in portefeuille te houden? Ziehier onze strategie.

Een fragiele heropleving
· Momenteel is de economische toestand gunstiger dan enkele maanden geleden. Niet alleen ligt het grootste banenverlies achter ons maar ook de werkloosheid in de Verenigde Staten is in november gedaald. Dit zijn positieve factoren voor de beurzen, net als de lage inflatie. Dit laatste moet een al te bruuske renteverhoging, die het verdere herstel zou afremmen, verhinderen. De impact van een verhoging van de leidende rentevoeten eind 2010 en begin 2011 moet niettemin op de voet worden gevolgd.
· Ondanks alles zal de consumptie van de gezinnen volgend jaar geen sterk herstel kennen. Aan de ene kant verwachten we geen sterke daling van de werkloosheid. Aan de andere kant zal de consumptie geleidelijk minder genieten van de steunmaatregelen van de overheid, die eind 2010 op hun einde zullen lopen. De noodzaak voor de Amerikanen om hun schuldpositie te verlichten zal eveneens wegen op een herstel van de uitgaven.

Beurzen correct gewaardeerd
De productiviteitswinsten hebben bedrijven toegelaten om het jaar in schoonheid te eindigen en cijfers boven verwachtingen te boeken. In 2010 zal de omzetstijging beperkt blijven in een omgeving van zwakke consumptie. Indien een vraagherstel uitblijft, zullen bedrijven niet gewoon toekijken maar nieuwe besparingen bekendmaken. Op basis van onze winst- en dividendverwachtingen zijn we van oordeel dat de beurzen over het algemeen correct tot duur gewaardeerd zijn.

Evaluatie van de beurzen

Europa

Correct

België

Duur

Nederland

Duur

Duitsland

Duur

Italië

Correct

Frankrijk

Correct

Groot-Brittannië

Goedkoop

Verenigde Staten

Correct

Na het beursherstel zijn nog weinig markten ondergewaardeerd.
Toch vinden we nog opportuniteiten. Wees selectief.

Welke strategie?
· Als u niet klaar bent om wat risico te nemen dan raden we aan u te beperken tot een spaarrekening, termijnrekening of obligaties met korte looptijden (in euro, als u het wisselrisico wilt vermijden).
· Als een dosis risico u niet afschrikt dan kunt naar aandelen gaan, op voorwaarde er slechts een beperkt deel van uw spaarcenten in te beleggen. U moet zich wel terdege bewust zijn van het risico. Elk aandeel uit onze selectie heeft een risico-indicator achter zijn naam. We houden rekening met onder andere de schuldpositie, de kwaliteit van recente resultaten, de risicograad van de strategie…

Opportuniteiten
· Op sectorniveau gaat onze voorkeur uit naar de nutssector. Veel bedrijven uit de sector hebben de voorbije jaren weliswaar boven hun stand geleefd – door prijzige en zware overnames te doen  – maar de afstraffing op de beurs was volgens ons overdreven want de fundamenten (gunstige demografische ontwikkeling, hoge dividenden…) blijven sterk. Het Britse National Grid, dat de crisis goed weet te doorstaan, blijft goedkoop. Ook de telecomsector, die vrij zwak heeft gepresteerd in 2009, heeft heel wat inhaalpotentieel. Koop Vodafone en Telecom Italia. Beide bieden hoge dividenden. U mag zich ook omwille van het defensieve karakter richten naar de farmasector. Volgens ons is AstraZeneca het aantrekkelijkste aandeel binnen de sector.
· Zelfs op een vrij dure markt zijn er soms goedkope bedrijven terug te vinden. In de huidige omgeving is het onontbeerlijk om selectief te zijn. Op de Brusselse markt staan we positief tegenover het goedkope Gimv. Op de correct gewaardeerde Amerikaanse markt, slaan onze koopadviezen op CSC, Intel, dat we recent op aankoop hebben gezet, en Time Warner, dat zich in een herstructureringsfase bevindt waarvan de aandeelhouders de vruchten zullen plukken. Het Britse Psion is ook interessant. De koers is gedaald na de publicatie van tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal.
· We mijden wegens de hoge waarderingen de cyclische sectoren zoals grondstoffen, de automobielsector en de bouwsector.

Deel dit artikel