Analyse
D'Ieteren 8 jaar geleden - vrijdag 4 december 2009

De groep heeft haar winstprognose voor dit jaar opgetrokken. Wij ook, maar het aandeel blijft duur.

Groep optimistischer, maar…

De groep heeft haar winstprognose voor dit jaar opgetrokken. Wij ook, maar het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

De winst vóór eenmalige resultaten en belastingen nam in het 3de kwartaal met 20 % toe (+4,9 % de eerste zes maanden). De stuwende factor was andermaal Belron (autoruiten) dat zijn omzet (zonder overnames) met 9 % zag groeien. In de autodistributie bleef de omzetdaling dankzij de nieuwe polo en de ecolijn bluemotion beperkt tot 6 %, terwijl de situatie bij autoverhuurder Avis Europe iets verbeterde.
In september verhoogde D'Ieteren zijn participatie in Belron van 77,38 naar 93,73 %. Op basis van de 275 miljoen euro die de groep voor die bijkomende 16,35 % betaalde, vertegenwoordigt Belron op zich de beurskapitalisatie van D'Ieteren. Wij schatten de waarde van Belron echter 18 % lager. Daarnaast ramen we de waarde van de autodistributie (voorzichtig) op 43 EUR en die van de participatie (59,6 %) in Avis Europe op 34 EUR per aandeel. In totaal komen we dan voor D'Ieteren aan een intrinsieke waarde van 295 EUR, wat ongeveer overeenkomt met de koers. Welnu, gezien de erg beperkte synergieën tussen de drie activiteiten zou het aandeel met de voor een holding gebruikelijke decote moeten noteren, temeer daar er een reëel risico bestaat dat er nog aanzienlijke waardeverminderingen (impairment) op Avis Europe moeten geboekt worden (tot ±30 EUR per aandeel D'Ieteren in het slechtste geval).

Koers op het moment van de analyse : 289,80 EUR

D’Ieteren is de Belgische invoerder van auto’s van de merken van de VW-groep, ook actief in autoverhuur (Avis Europe) en in autoruiten (Carglass...).

Deel dit artikel