Analyse
Cadbury 7 jaar geleden - donderdag 31 december 2009

Ga niet in op het vijandige bod van Kraft.

Het blijft spannend

Ga niet in op het vijandige bod van Kraft. De voorgestelde prijs, die Cadbury waardeert op 735 pence per aandeel ligt immers lager dan de huidige koers. Hoewel een witte ridder op zich laat wachten, blijft de kans op een tegenbod de koers ondersteunen. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN
.

Heel wat beleggers en meer bepaald de aandeelhouders van Cadbury vragen zich af hoe de toekomst van de Britse groep eruit zal zien. Dat het tot een overname komt door Kraft is lang niet zeker. In dit stadium lijkt de Amerikaanse groep, die haar financiële gezondheid niet in gevaar wil brengen, immers niet bereid om haar bod te verhogen. Dat is nochtans wat de raad van bestuur van Cadbury vraagt. Die blijft het bod ongepast en belachelijk vinden. Kraft zal het dus moeilijk hebben om de prooi binnen te halen. Er kan ook nog een witte ridder opduiken. Hoewel er geen concrete voorstellen zijn, zouden de gesprekken met Hershey en Ferrero immers nog aan de gang zijn. Een hoger bod dan dat van Kraft blijft dus mogelijk, temeer omdat Cadbury haar groei- en winstverwachtingen opwaarts heeft bijgesteld. De nieuwe doelstellingen met een bedrijfsmarge van 16 à 18 % tegen 2013 zijn weliswaar ambitieus, maar ook realistisch. In de huidige moeilijke economische context presteerde het bedrijf immers sterk met een bedrijfsmarge van zo’n 14 % in 2009. Dat is 2 % meer dan in 2008.

Koers op het moment van de analyse : 795 p.

De Britse groep Cadbury is de tweede grootste snoepgoedfabrikant ter wereld na Mars (Dairy Milk, Trident, Stimorol, Lion, Crispy Crunch, Mentos…). Ze stoote onlangs haar Amerikaanse drankendivisie af.

Deel dit artikel