Analyse
Beursoverzicht 7 jaar geleden - dinsdag 29 december 2009

Beleggers slaken een zucht van opluchting: de beurzen hebben een fenomenaal herstel achter de rug in 2009 na de terugval het jaar daarvoor.

Beleggers slaken een zucht van opluchting: de beurzen hebben een fenomenaal herstel achter de rug in 2009 na de terugval het jaar daarvoor. De evolutie van de verschillende indices is zeer positief met de Europese index DJ Stoxx 50 (+23,6 %) en de Amerikaanse S&P 500 (+24,7 %, +20,8 % in EUR). Zelfde beeld in Latijns-Amerika (+81,1 %, +75,3 % in EUR) en Azië (+62,8 %, +57,6 % in EUR).

Herstel made in the USA
Terwijl iedereen dacht dat de financiële sector in de touwen lag voor een lange tijd, kroop hij eind februari terug recht en trok de beurzen uit het slop. De aankondiging van een ‘stress test’ om de gezondheid van de Amerikaanse banken te onderzoeken, de wijziging van de boekhoudkundige normen en de publicatie van verrassend sterke kwartaalresultaten door de bankgroepen Citigroup en JP Morgan, hebben beleggers overtuigd dat het ergste van de crisis achter de rug is. De ‘reële’ economie van haar kant bezorgde de beurzen extra zuurstof door sneller dan verwacht uit de recessie te komen na een nochtans zeer moeilijk jaarbegin. Maar sinds september weten beleggers niet meer welke houding aan te nemen. Terwijl recent gepubliceerde indicatoren geen onaangename verrassingen naar voor hebben gebracht, blijven er vraagtekens bij de sterkte van het herstel.

Van op de eerste rij
· De sectoren waarvan de resultaten nauw verbonden zijn met de gezondheid van de economie hebben een sterk herstel gekend. Niet zozeer omdat de economie in 2009 een glansprestatie heeft neergezet maar omdat hun waarderingsniveaus begin 2009 veel te sterk waren teruggevallen. Het feit dat de wereldeconomie niet voor een lange periode een recessie ging kennen, heeft eveneens voor opluchting gezorgd. De mijnbouwsector (koper, aluminium…) heeft een herstel van 144,5 % gekend. De opkomende landen met China op kop zijn vrij goed gespaard gebleven van de economische crisis. Hun appetijt voor grondstoffen is intact gebleven. Rio Tinto dikt met 193,7 % aan. Aandelen uit de bouw- en chemiesector winnen respectievelijk 36,7 % en 47,4 %.
· Hoewel de Europese bankaandelen de laatste maanden lijken te plafonneren, blijft de hausse op jaarbasis spectaculair (+46,8 %). Voor het ogenblik wordt de toename van de provisies voor dubieuze kredieten ruimschoots gecompenseerd door de zeer goede resultaten van de volatiele tak, investeringsbankieren. In navolging van UBS (+8,2 %) en Bank of America (+4,9 %) hebben de meeste banken hun kapitaal verhoogd om steviger in de schoenen te kunnen staan. BNP Paribas (+89,0 %) heeft geprofiteerd van zijn sterke resultaten om zijn hand te leggen op Fortis (+178,4 %).
· De sterke prestatie van de autosector (+38,8 %) is voor een groot deel te danken aan de massale injectie van overheidsgelden. Zo hebben de schrootpremies de vraag opgekrikt. Deze steun heeft geleidelijk de dreiging van een faillissement, die sinds het najaar van 2008 boven verschillende autoconstructeurs hing, weggenomen. VW (VZ: +64,3 %) heeft de krantenkoppen gehaald door de overname van Porsche aan te kondigen en een participatie van 20 % in het kapitaal van Suzuki te nemen. Andere allianties hebben eveneens de dag gezien: Fiat (+123,1 %) kocht de activa van Chrysler op en Peugeot (+93,1 %) versterkte de banden met Mitsubishi.
· De oliesector heeft een winst van 32 % neergezet niettegenstaande de flinke daling van de olieprijs tegenover het recordjaar 2008 voor een winstdaling tussen de 20 à 50 % voor 2009 zal zorgen. De hernieuwing van reserves, zelfs al is er vooruitgang geboekt, was in 2009 opnieuw een belangrijk thema. Eni (+5,9 %) heeft een akkoord gesloten met Irak voor een deel van zijn reserves te hernieuwen. Chevron (+1,4 %) heeft zijn investeringen op een hoog niveau voorgezet terwijl Exxon (-16,7 %) de zijne heeft verlaagd. Het bedrijf wil echter XTO (gas) overnemen. De gouden medaille gaat naar Repsol (+23,2 %) dat een belangrijk aandeel heeft in een belangrijke olieontdekking in Brazilië.

…en achteraan de rij
· Tegenvallende prestaties voor de Europese nutssector (+1,3 %). Niet alleen hebben bedrijven uit de sector te lijden onder de zwakke vraag naar elektriciteit en gas maar ze zeulen ook een zware schuldenlast met zich mee, een erfenis van tijdens de groeijaren. Veolia Environnement (+2,3 %), E.ON (+2,4 %) en EDF hebben activa afgestoten. Enel (+2,2 %) heeft zijn herstructurering verder gezet door zijn kapitaal te verhogen en zijn belang in het Spaanse Endesa op te voeren. De groep is van plan in 2010 zijn hernieuwbare energieactiviteiten te verkopen. GDF Suez (-16,8 %), dat minder schulden meetorst dan zijn concurrenten, is beter geplaatst om investeringsopportuniteiten te grijpen.
· De Europese telecomsector (+11,1 %) bleef achter op het marktgemiddelde omdat hij met vertraging de impact van de economische crisis heeft gevoeld. Belgacom (-6,4 %) heeft een gebrek aan groeimogelijkheid nu het op zijn thuismarkt met een verhoogde concurrentie van kabelmaatschappijen wordt geconfronteerd. France Télécom (-13 %) kampt met een sociale crisis waardoor het zijn herstructureringsplan, dat broodnodig is, heeft bevroren. Telefonica (+24,5 %) ten slotte spring uit de band dankzij de weerstand die zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten hebben geboden.

Alle rendementen zijn uitgedrukt in EUR van 31/12/08 tot 24/12/09

Deel dit artikel