Analyse
Wereldhave Belgium 8 jaar geleden - woensdag 25 november 2009

Advieswijziging : het risico op inbeslagname van een winkelcentrum of zelfs ontbinding van de vastgoedbevak is nu vrijwel volledig van de baan.

Advieswijziging

Het risico op inbeslagname van een winkelcentrum of zelfs ontbinding van de vastgoedbevak is nu vrijwel volledig van de baan.
Met een forse onderwaardering, een hoge bezettings- en lage schuldgraad mag u deze bevak

KOPEN tot zo'n 65 EUR.

Met de recente uitspraak van de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling is de vastgoedbevak nu eindelijk grotendeels verlost van een belangrijk juridisch blok aan haar been. De feiten waarover het geschil handelt, dateren al van voor de oprichting van de bevak en de eventuele financiĆ«le gevolgen van de fiscale fraude worden door de Nederlandse moedermaatschappij Wereldhave International ten laste genomen. Toch bleef er ook een (groot) risico op inbeslagname van het Luiks winkelcentrum Belle-Ile (38% van de totale portefeuille !) of zelfs de ontbinding van de bevak. Deze laatste risico's zijn nu evenwel geruimd tenzij het parket nog voor 4 december in cassatie gaat (wat ons weinig waarschijnlijk lijkt). We verlagen alvast de risicograad van 4 naar 3 (en na 4 december wellicht naar 2). Wereldhave Belgium is momenteel nog steeds fors ondergewaardeerd t.o.v. zijn intrinsieke waarde (circa 76 EUR) en kampt enkel met leegstand in een aantal kantoorgebouwen (gemiddelde bezettingsgraad 92,7%). Terwijl de vooruitzichten voor de kantoren eerder zwak zijn, blijven die voor de winkelcentra redelijk goed. De zeer lage schuldgraad (6,7%) laat echter veel ruimte voor uitbreiding van de portefeuille. Zo kunnen de vastgoedontwikkelingen (uitbreidingen winkelcentra) in Nijvel en Doornik nu in een stroomversnelling terechtkomen (bijdrage tot toekomstige winst en uitzicht op mooie meerwaarden !). We mikken op voor 2009 en 2010 op een courante winst per aandeel van respectievelijk 4,26 en 4,32 EUR en een nettodividend van 3,32 en 3,36 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 59,46 EUR

Wereldhave Belgium is een vastgoedbevak die voor ongeveer 60 % belegt in winkelcentra (3) en zowat 40% in kantoorgebouwen (10). De bevak heeft ook participaties in de vastgoedcertificaten (shoppingcentra) Basilix en Kortrijk Shopping.

Deel dit artikel