Analyse
Vestas Wind Systems 8 jaar geleden - maandag 2 november 2009

Het aantal bestellingen was de voorbije drie jaar nooit zo laag, wat weinig goeds laat vermoeden voor de winstvooruitzichten in 2010.

Wind uit de zeilen

Het aantal bestellingen was de voorbije drie jaar nooit zo laag, wat weinig goeds laat vermoeden voor de winstvooruitzichten in 2010.
Het aandeel is duur. 
VERKOPEN.

De wind blaast nog wel in de wieken van Vestas, maar duidelijk minder sterk dan voorheen. In het orderboekje staken aan het einde van het derde kwartaal 48 % minder bestellingen dan op hetzelfde moment vorig jaar. Een hoofdoorzaak daarvan ligt bij de kredietcrisis, waardoor de financiering van windmolenprojecten een pak moeilijker is geworden. Sommige financiĆ«le instellingen die gespecialiseerd waren in de windenergiemarkt zijn zelfs ronduit van het toneel verdwenen. Relanceplannen van de overheid (o.a. om het gebruik van hernieuwbare energie aan te moedigen) konden de daling van de bestellingen een halt toeroepen, maar de situatie is nog lang niet genormaliseerd en de Deense groep haalt vooralsnog niet de bestellingsgraad waarop ze had gehoopt. Die gemiste inkomsten zullen zonder twijfel wegen op de rentabiliteit in 2010, temeer omdat Vestas binnenkort met overcapaciteit dreigt te kampen.
Het management bevestigde zijn doelstellingen voor 2009, maar wij zijn nog niet zo zeker of het bedrijf in staat is die te halen. We schroeven onze wisntsprognoses terug tot 20 DKK voor 2009 (voorheen 23) en 21 DKK voor 2010 (voorheen 26).

Koers op het moment van analyse : 358,50 DKK

Vestas is een Deense onderneming die windmolens ontwerpt, fabriceert, assembleert en onderhoudt.

Deel dit artikel