Analyse
E.ON 8 jaar geleden - vrijdag 13 november 2009

Advieswijziging

Advieswijziging

Ondanks de zwakke vraag naar energie en de lage verkoopprijzen vielen de kwartaalresultaten mee. We trekken onze prognoses op en het aandeel is nu correct gewaardeerd.
Niet meer verkopen.
HOUDEN.

Dat het kwartaalresultaat de verwachtingen overtrof was grotendeels te danken aan eenmalige winsten en aan de verkoop van activa. Want globaal gezien is de situatie niet verbeterd : de vraag naar gas blijft zwak en de verkoopprijzen staan onder druk, maar E.ON moet intussen aan zijn leveranciers (waaronder Rusland) de hoge prijzen blijven betalen die in vroeger gesloten langetermijncontracten werden vastgelegd. Volgens ons zullen deze contracten echter aangepast worden en zal E.ON een deel van de gederfde winsten recupereren.
Intussen schroeft de groep haar investeringen terug (-65 % ten opzichte van een jaar geleden) om cash ter beschikking te hebben en haar dividendpolitiek te kunnen volhouden (uitkeren van 50 Ć  60 % van de winst). In onze ogen een gewaagde strategie gezien de twijfels die er bestaan omtrent haar vermogen om regelmatig cash te blijven genereren.
Gesteund door het goede kwartaalresultaat trekt E.ON zijn winstramingen voor 2009 en 2010 op. Wij doen hetzelfde en mikken nu voor 2009 op 3,60 EUR winst per aandeel (voorheen 2,60) en en voor 2010 op 3,70 EUR (voorheen 3,00 EUR).
De koers daalt !!!!!

Koers op het moment van de analyse : 26,82 EUR

E.ON is de grootste elektriciteits- en gasmaatschappij in Duitsland. De groep is de tweede grootste stroomproducent van het UK en is ook stevig ingeplant in Nederland, Scandinaviƫ, Zwitserland en Oostenrijk. In termen van beurskapitalisatie is de groep wereldwijd het derde grootste nutsbedrijf, na de Franse groepen GDF Suez en EDF.

Deel dit artikel