Analyse
STMicrolectronics 8 jaar geleden - maandag 26 oktober 2009

Het derde kwartaal was opnieuw verliesgevend. Het structureel zwakke STM kreeg met de recessie de volle laag en kan niet inspelen op het herstel van de vraag.

Nieuw verlies

Het derde kwartaal was opnieuw verliesgevend. Het structureel zwakke STM kreeg met de recessie de volle laag en kan niet inspelen op het herstel van de vraag. Duur aandeel.
VERKOPEN.

Hoewel de omzet (in euro) in het 3de kwartaal 11 % hoger lag dan in het 2de en de brutomarge van 26,1 tot 31,3 % toenam, leed de groep voor het 7de kwartaal op rij verlies (0,17 EUR per aandeel), een resultaat dat schril afsteekt bij dat van de andere halfgeleiderproducenten. De maatregelen van de groep om haar achterstand goed te maken op de grote jongens zoals Intel en Texas Instruments die prat kunnen gaan op een brutomarge van resp. 57,6 % en 51,4 %, hebben weinig resultaat gehad. Met de komst van Windows 7 die de verkoop van pc’s zal aanzwengelen en de verwachte stijging van de vraag vanuit de elektronica en de telefonie zijn de vooruitzichten voor 2010 voor de halfgeleidersector in zijn geheel gunstig, maar STM zal er amper van profiteren. Enerzijds ondermijnt de recente hausse van de euro tegenover de dollar de concurrentiepositie en de rentabiliteit van de Franse groep (aanzienlijke kosten in euro), anderzijds zit ze nog met een veel te zware kostenstructuur. Voor 2009 en 2010 ramen we het verlies per aandeel op 0,95 en 0,30 EUR. Het dividend over 2009 wordt door 3 gedeeld, over 2010 zal er wellicht geen uitgekeerd worden.

Koers op het moment van de analyse : 5,92 EUR

STMicroelectronics is de grootste Europese fabrikant van halfgeleiders en nummer zes op wereldvlak; verkoopt aan uiteenlopende sectoren : telecom (38 %), pc (17 %), groot publiek (16 %), autosector (15 %), industrie (14 %). .

Deel dit artikel