Analyse
Siemens 8 jaar geleden - maandag 12 oktober 2009

Hoewel de economie stabiliseert, geraakt Siemens niet uit het slop. Het koersherstel lijkt ons voorbarig.

Geen beterschap in zicht

Hoewel de economie stabiliseert, geraakt Siemens niet uit het slop. Het koersherstel lijkt ons voorbarig. Het aandeel is duur. 
VERKOPEN.

Het resultaat over het derde kwartaal was wel minder slecht dan verwacht, maar dat neemt niet weg dat Siemens nog altijd onder de crisis en onder de zwakke consumptie lijdt. Zowel in de industrie als in de energie of de gezondheid vallen de bestellingen pijlsnel terug (-20 %). De doelstellingen voor 2010 lijken ons steeds irrealistischer, maar de groep blijft er ondanks alles aan vasthouden. Nu is het wel zo dat ze actief is op segmenten met groeipotentieel (automatisering van beheer in de industrie, diagnostiek in gezondheid), maar de komende jaren zullen moeilijk zijn, ook voor de sector gezondheid (druk op de prijzen, hervormingen in de VS, minder kredieten voor de gezondheidszorg…). De groep ondervindt ook problemen om zich van niet-rendabele activiteiten te ontdoen en dat weegt op de divisie industrie, haar corebusiness. Dochter Osram (gloeilampen) waarvan de verkoop al meermaals werd aangekondigd en die nog altijd in volle herstructurering zit, lijdt onder de ineenschrompelende volumes en trekt de rendabiliteit van de hele groep naar beneden. We hebben onze raming van de winst per aandeel voor het boekjaar 2008/09 opgetrokken (van 3,73 naar 4,12 EUR), maar die voor 2009/10 laten we ongewijzigd op 2,20 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 64,72 EUR

Het Duitse conglomeraat Siemens is actief in automatisering, elektrische , medische en communicatie-uitrustingen, transport… ; 50 % van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, 25 % in Amerika en 15 % in Azië.

Deel dit artikel