Analyse
OBA : terug van weggeweest 8 jaar geleden - maandag 19 oktober 2009
Amper drie maanden geleden nog op sterven na dood, begint de fusie/overnamebusiness stilaan weer aan te trekken. Vallen er voor de beleggers zaakjes te doen ?

Amper drie maanden geleden nog op sterven na dood, begint de fusie/overnamebusiness stilaan weer aan te trekken. Vallen er voor de beleggers zaakjes te doen ? Misschien, maar het is oppassen geblazen.

Een gunstiger klimaat
· Nu de situatie op de financiële markten geleidelijk weer normaal wordt, kunnen ondernemingen zich opnieuw meer om hun groei bekommeren en krijgen ze weer voldoende vertrouwen om risico’s te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de OBA-markt (openbaar bod tot aankoop) opnieuw tot leven komt. Maar overnames kosten geld. Dankzij de ontspanning op de financiële markten zijn de bankiers gelukkig weer bereid om de kandidaat-kopers geld te lenen, terwijl die anderzijds van hun gestegen beurskoers kunnen profiteren om hun aankoop (deels) met eigen aandelen te betalen. Zo bieden Kraft (27,03 USD; houden) dat zijn oog heeft laten vallen op Cadbury (787 p.; houden) en Walt Disney (29,40 USD; houden) dat Marvel overneemt, hun “slachtoffers” een mix van cash en aandelen. Het is wel zo dat de aandeelhouders van een doelwit de voorkeur geven aan cash. Het succes van een bod hangt dan ook in sterke mate af van de kredietwaardigheid van de overnemer.
· Onder druk van de activisten en van de autoriteiten zijn de maatregelen om een bedrijf tegen een OBA te beschermen de laatste jaren afgenomen.
· Doordat de volatiliteit op de beurzen verminderd is, wordt het makkelijker om de waarde van een potentieel doelwit te schatten.

… voor externe groei
Het economische herstel zal traag en moeizaam zijn en de bedrijven moeten er rekening mee houden dat de interne groei van hun activiteiten nog enkele jaren op een laag pitje zal staan. Een aantal van hen gaat dan ook op zoek naar overnames om hun marktaandeel uit te breiden, de omzet te vergroten of om een achterstand goed te maken. Zo trok Logica (130,60 p.; houden) op overnamepad om beter te kunnen inspelen op wereldwijde aanbestedingen, terwijl Sage (234,50 p.; kopen) er vooral op uit was om zijn klantenportefeuille te verrijken. En vergeten we ook Omega Pharma (36,15 EUR; houden) niet dat al jaren met succes via overnames het beperkte groeipotentieel van de West-Europese markten probeert te compenseren.
· Via de schaalvoordelen die eruit voortvloeien en de nieuwe inkomsten die ze genereert kan een overname ook de rentabiliteit verbeteren. Zo was het doel van het Spaanse Telefonica (18,81 EUR; houden) toen het het bod van het Franse Vivendi (20,05 EUR; kopen) op de Braziliaanse vaste operator GVT overtroefde om de synergieën met zijn eigen mobiele activiteit maximaal te benutten en om zijn aanwezigheid op een dynamische markt te verstevigen.
Maar er zijn nog andere, minder riskante mogelijkheden tot externe groei. Zo verkiest France Telecom (17,42 EUR; houden) een fusie van zijn Britse mobilofoniedochter met die van Deutsche Telekom (9,42 EUR; verkopen) boven een overname. In de automobielsector nemen constructeurs zoals Peugeot (23,51 EUR; verkopen) en BMW (33,45 EUR; verkopen) dan weer hun toevlucht tot gerichte partnerschappen.

Nog obstakels
· Het herstel van de beurzen dat de OBA-markt weer op gang trok, vormt tegelijk een obstakel. Op het huidige koerspeil kan de premie (verschil tussen geboden prijs en beurskoers) die de overnemer biedt om de aandeelhouders van het doelwit over de streep te halen, de aandeelhouderswaarde snel vernietigen, zeker als de verhoopte besparingen en synergieën niet op de afspraak zijn. Zo brengt de premie van 30 % die Walt Disney voor Marvel biedt de rentabiliteit van de investering zwaar onder druk. Ook de prijs die Canon deze zomer voor 17 % van Iris (46,73 EUR; houden) bood, roept vragen op.
· Een aantal overnamespecialisten, zoals de private-equityfondsen zijn nog niet in gang geschoten omdat ze met te veel schulden zitten. Drie uitzonderingen : GIMV (37,78 EUR; kopen) dat de laatste maanden diverse investeringen deed, RHJ International dat de vermogensbeheerder Kleinwort Benson overkocht, en CVC dat de Oost-Europese activa van AB Inbev (33,52 EUR; verkopen) overnam.

Een reden om te kopen ?
Een aandeel kopen om te speculeren op een overname is altijd riskant. Want van de vele dossiers die bestudeerd of zelfs onderhandeld worden, sneuvelen er heel wat. Maar als een globaal goedkope sector zoals de farma-industrie nu rijp lijkt te zijn voor overnameoperaties kan dit een bijkomend criterium zijn. Welnu, de grote labo’s moeten een oplossing vinden voor heel wat problemen (generische concurrentie, druk op de prijzen van overheidswege, minder efficiënte O&O) en aangezien ze er warmpjes bij zitten is het niet ondenkbaar dat ze hun heil zoeken in de overname van kleinere spelers op specifieke domeinen. Roche (162,30 CHF; houden) en Pfizer (17,77 USD; kopen) hebben al een grote operatie achter de rug; Abbott (51,43 USD; kopen) legde de hand op de farmapoot van Solvay (72,42 EUR; verkopen). U kunt in de sector beleggen via Fidelity Global Healthcare A van Deutsche Bank.

Wat te verwachten ?
· De goede kwartaalresultaten kunnen de bedrijven tot meer risico’s verleiden, zelfs al blijven de afbouw van de schulden en het opkrikken van de rentabiliteit prioritair.
· Wegens de (hoge) premies zijn OBA’s zelden winstgevend voor de aandeelhouders van de jagers. Twee op drie operaties vernietigen op termijn aandeelhouderswaarde. Anders is het gesteld met de potentiële prooien, zeker als sommige zwaargewichten zoals Cisco (24,02 USD; verkopen) hun overnameappetijt luid en duidelijk kenbaar maken.

Deel dit artikel