Analyse
CS Groupe 8 jaar geleden - vrijdag 23 oktober 2009

De groep komt versterkt uit haar afslankingskuur.

Stevige winst

De afslankingskuur die CS zichzelf oplegt, stelt de groep in staat om haar posities in Europa te versterken ten aanzien van haar concurrenten. Dat zit al gedeeltelijk in de koers. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Met een winstgroei van 5,5 % heeft de zakenbank van CS Groupe het in het 3de kwartaal even goed gedaan als haar machtige Amerikaanse concurrenten. Een mooi winstniveau dat de groep dankt aan de daling van de kosten en aan de aanwezigheid in de markt van grote hoeveelheden goedkope liquiditeiten. Vraag is of die situatie zal aanhouden, wat meteen de duurzaamheid van de winstgroei in vraag stelt. Op het vlak van financiële soliditeit scoort de groep beter dan haar Europese concurrenten. Haar gevoeligheid voor toxische activa is gedaald tot op een niveau dat, behoudens een forse verslechtering van het economische en financiële klimaat geen hoge voorzieningen meer vergt. Het versterkte eigen vermogen vormt een vangnet dat klanten op zoek naar zekerheid aantrekt. Zo vloeide er in het derde kwartaal 13,1 miljard Zwitserse frank vers geld naar de private banking en 3,9 miljard naar de divisie fondsenbeheer. Bovendien moet een grotere transparantie van de balans in principe zorgen voor een minder grillige groei. We trekken onze ramingen van de winst per aandeel voor 2009 op van 4,60 tot 5,70 CHF, en voor 2010 van 4,00 tot 4,60 CHF.

Koers op het moment van de analyse : 57,95 CHF

Crédit Suisse, de op een na grootste bankgroep van Zwitserland, is opgebouwd rond drie pijlers : investment banking (financiering van bedrijven en marktactiviteiten), private banking (beleggingsadviezen en vermogensbeheer) en fondsenbeheer.

Deel dit artikel