Analyse
Sioen 8 jaar geleden - woensdag 9 september 2009

Hoewel zwaar getroffen door de crisis kon Sioen in het 1ste halfjaar het hoofd nog net boven water houden.

Advieswijziging

Hoewel zwaar getroffen door de crisis kon Sioen in het 1ste semester het hoofd nog net boven water houden. De groep bouwt fors haar afhankelijkheid van enkele industriële sectoren af en staat financieel vrij stevig in haar schoenen. Maar het aandeel is nu duur geworden.
Verkopen.

In het 1ste halfjaar heeft Sioen 30,4% minder omzet geboekt. Niettegenstaande de omzet in de minder conjunctuurgevoelige technische kledingdivisie (o.a. beschermings- en sportkledij, zwemvesten) stabiel bleef, leed de groep fors onder de huidige recessie in de autosector (o.a. dashboards, airbags), de bouw (dakbedekkingen, zwembadfolies…) en vooral de transportmarkt (38,5% minder vrachtwagens verkocht in Europa) (dekzeilen), die ondanks de diversificatie-inspanningen naar specifieke niches (zoals theezakjes) van de laatste jaren nog altijd goed is voor zo'n vijfde van de groepsomzet. Dat Sioen toch nog nipt uit de rode cijfers (0,02 EUR per aandeel) bleef was te danken aan een wijziging in de productmix (meer producten met hogere winstmarges), een scherpe daling van de grondstofprijzen, rigoureuze kostenbesparingen (o.a op personeel) en lagere financiële lasten (minder intrestlasten door afbouw van schulden). Voor de rest van het jaar blijft Sioen voorzichtig en geeft de groep geen concrete doelstellingen. Wij hebben alleszins onze winstramingen drastisch teruggeschroefd. Voor 2009 rekenen we nu op een verlies van 0,22 EUR per aandeel (voorheen een winst van 0,26 EUR) en voor 2010 op een winst van 0,01 EUR (voorheen 0,35 EUR). Voor 2011 mikken we op 0,25 EUR winst.

Koers op het moment van de analyse : 4,96 EUR

De Belgische groep Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …) en technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…).

Deel dit artikel