Analyse
In het kort 8 jaar geleden - maandag 14 september 2009
Wat is er gebeurd tussen 4 en 11 september 2009 ? Meer nieuws over aandelen...

Variaties tussen de slotkoersen van 04 en 11/09/09 in lokale munt

DEUTSCHE TELEKOM (+1,2 %; 9,53 EUR) • Verkopen
FRANCE TELECOM (+2,2 %; 18,24 EUR) • Houden
Beide operatoren overwegen hun Britse dochters die respectievelijk nummer 4 en nummer 3 zijn op hun zeer concurrentiële markt onder te brengen in een 50/50-joint venture. Volgens ons heeft dit plan veel kans op slagen want de huidige leiders van de Britse markt (Telefonica en Vodafone) lijken geen concurrerende overnamebod te overwegen. Zowel DT als FT verwachten dat de fusie hun winst vanaf 2011 positief zal beïnvloeden.

FORTIS (+3,2 %; 3,11 EUR) • Verkopen
Na het gerucht dat de Britse verzekeraar Royal & Sun Alliance (RSA) interesse zou hebben voor de internationale verzekeringsactiviteiten van Fortis, stapt de groep nu in een partnerschap met de Britse warenhuisketen Tesco, voor haar auto- en woningverzekeringen in het Verenigd Koninkrijk. Fortis UK voegt zo 1,5 miljoen Britse klanten toe aan de 7 miljoen die het al telde en wordt de tweede autoverzekeraar van het Koninkrijk. Het aandeel blijft echter duur.

KBC (+9,6 %; 30,95 EUR) • Verkopen
KBC gaat een reeks hybride Tier 1 producten (schuldinstrumenten die als kapitaal kunnen beschouwd worden voor de solvabiliteitsratio) voor 70 % van hun waarde kopen. De groep genereert zo een meerwaarde en verbetert de kwaliteit van haar kapitaal. Een stap in de goede richting. Maar het aandeel blijft duur.

NYRSTAR (+9,3 %; 8,24 EUR) • Houden
Zoals verwacht doet de groep een nieuwe overname inzake zinkmijnen (drie sites in Tennessee), een nieuwe stap om overeenkomstig de strategie van het nieuwe management uit te groeien tot een geïntegreerde zinkgroep. Een interessante operatie gezien de synergieën die zullen voortvloeien uit het feit dat een van de smelterijen van de groep in de nabijheid liggen.

TEXAS INSTRUMENTS (-1,9 %; 24,39 EUR) • Houden
Zoals andere spelers uit de halfgeleidersector (Bijv. Intel) trekt Texas zijn omzet- en winstverwachtingen voor het lopende kwartaal op. Want alle activiteitssegmenten door elkaar genomen leeft de vraag sterker op dan verwacht. Wij laten onze winstramingen ongewijzigd.

VIVENDI (-3,8 %; 19,20 EUR) • Kopen
De groep lonkt opnieuw naar de groeimarkten : ze heeft haar oog laten vallen op GVT, een Braziliaanse internetprovider. In de huidige omstandigheden lijkt de prijs niet overdreven en de overname is gemakkelijk te verteren, zonder de financiële situatie of de dividendpolitiek in gevaar te brengen. Geen reden tot ongerustheid volgens ons.

Deel dit artikel