Analyse
Iris 8 jaar geleden - vrijdag 28 augustus 2009

Ondanks zijn defensieve troeven (veel openbare diensten als klant, aard van producten) krijgt Iris klappen. Met het oog op haar toekomstige groei weigert de groep in de kosten te snoeien. 2009 wordt moeilijker dan verwacht, maar de toekomst blijft rooskleurig.

Wil zijn toekomst veiligstellen

Ondanks zijn defensieve troeven (veel openbare diensten als klant, aard van producten) krijgt Iris klappen. Met het oog op haar toekomstige groei weigert de groep in de kosten te snoeien. 2009 wordt moeilijker dan verwacht, maar de toekomst blijft rooskleurig. Op het randje van duur.
HOUDEN.

Het 2de kwartaal was beter dan het eerste, maar zonder het tij te keren. Enerzijds hebben tal van klanten uit de banksector (1/3 van de omzet) sinds maart contracten opgeschort en anderzijds is de loonpost flink gestegen (groei personeelsbestand met bijna 20 %, indexering van de lonen). De rentabiliteit is dan ook fors ingekrompen (bedrijfswinst -38 %). Voor heel 2009 ramen we de winst per aandeel nu op 2,20 EUR, tegen 3,00 EUR voordien (36 % minder dan in 2008). De groep heeft ervoor gekozen om niet in haar kosten (personeel, O&O) te snoeien zodat ze als de markt vroeg of laat herstelt tegelijk de recent gesloten raamovereenkomsten (NMBS, EU, NAVO) kan uitvoeren en haar Europese ambities kan waarmaken. Een strategie die ze zich met 7,20 EUR liquiditeiten per aandeel zeker kan permitteren. De recente instap van Canon in het kapitaal (voor 17 %) is uitstekend voor haar Europese expansie (uitgebreid commercieel netwerk) en is een waardig en minder riskant alternatief voor de veelheid aan overnames. Voor 2010 tippen we op 3,05 EUR winst per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 48,50 EUR

Het Belgisch informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

Deel dit artikel