Analyse
Bekaert 9 jaar geleden - woensdag 5 augustus 2009

Het Belgische bedrijf ontsnapt niet aan de crisis, maar de groeilanden redden de meubelen. In de tweede jaarhelft moeten de winstmarges normaal weer stijgen.

Gered door de groeilanden

Het Belgische bedrijf ontsnapt niet aan de crisis, maar de groeilanden redden de meubelen. In de tweede jaarhelft moeten de winstmarges normaal weer stijgen. De koers houdt daar al rekening mee.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

In Europa (34 % van de omzet) en de Verenigde Staten (22 %), leed de groep in het erste semester verlies. In Europa daalde de omzet met 33 %, in de VS met 9 %. Dat is te wijten aan de zwakte van de bouw en de autosector en de algemene afbouw van de voorraden bij de klanten. Gelukkig kon Azië (31 % van de omzet) de schade beperken : in het kielzog van de sterke vraag uit China steeg de omzet er met 15 %. De bedrijfswinst lag in het eerste semester 45,8 % lager dan in de eerste jaarhelft van 2008. Maar toen lag ze ook uitzonderlijk hoog met een nooit geziene marge van 11,2 %, omdat de groep de prijsstijging van de staaldraad (grondstof), waarvan ze grote voorraden had ingekocht tegen lagere prijzen, had doorgerekend in de verkoopprijzen. Dit jaar gebeurde precies het omgekeerde : om competitief te blijven, verlaagde de groep de verkoopprijzen, terwijl ze met een voorraad staaldraad zat die ze tegen hogere prijzen had ingekocht. Vandaar dat de marge gedaald is tot 6,6 %. Dat is toch nog iets beter dan verwacht en gezien de huidige moeilijke context helemaal niet slecht. Voor de tweede jaarhelft verwachten we een stijging van de marges tot 8 % (stijgende omzet in Brazilië, stabiele of zelfs stijgende staaldraadprijzen). Voor 2009 en 2010 verhoogden we lichtjes onze winstverwachtingen van 5,5 tot 5,6 EUR per aandeel en van 6,3 tot 6,4 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 86,24 EUR

Het Belgisch bedrijf Bekaert is gespecialiseerd in de verwerking van metalen (draadproducten, filters, …) en in technologieën voor het aanbrengen van deklagen met metaalvezels.

Deel dit artikel