Analyse
Aegon 8 jaar geleden - woensdag 26 augustus 2009

Dankzij de kapitaalverhoging kan een deel van de overheidssteun worden terugbetaald. We schroeven de risicograad een trapje terug.

Aandeel iets minder riskant

Dankzij de kapitaalverhoging kan een deel van de overheidssteun worden terugbetaald. We schroeven de risicograad een trapje terug, maar het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

De kapitaalverhoging (enkel voor institutionele beleggers) leverde een miljard euro op. Aegon kan nu snel 1 van de 3 miljard staatssteun die het heeft gekregen terugbetalen en op die manier de financiële lasten die dat miljard zou meebrengen (370 miljoen euro of 0,15 EUR per aandeel) vermijden. De verzekeraar hoeft dus voorlopig niet te raken aan de reserves voor "moeilijke tijden" (3,5 miljard euro), die mogelijk nog goed van pas zullen komen voor verwachte bijkomende waardeverminderingen. De kwartaalresultaten bevestigden de goede financiële soliditeit van de groep, die door de kapitaalverhoging trouwens nog werd versterkt (in staat om verplichtingen t.o.v. verzekerden na te komen). Aegon was in het tweede kwartaal wel opnieuw verlieslatend (0,20 EUR per aandeel), o.a. door waardeverminderingen van activa en een verlies op de verkoop van een activiteit in Taïwan. De omzet in de tak levensverzekeringen daalde met 14 %, een activiteit waarvoor we niet snel beterschap verwachten. Voor 2009 tippen we nu op een verlies van 0,20 EUR per aandeel (voorheen een winst per aandeel van 0,15 EUR). Voor 2010 handhaven we voorlopig onze raming op 0,50 EUR winst per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 5,45 EUR

De Nederlandse verzekeraar Aegon is gespecialiseerd in levensverzekeringen en langetermijnsparen (82 % van de winst); de groep realiseert 60 % van zijn winst in de VS en 30 % in Nederland en mikt ook op het Europese vasteland en vooral op Azië.

Deel dit artikel