Analyse
Sanofi-Aventis 9 jaar geleden - maandag 6 juli 2009

De onderzoeksactiviteiten worden geherstructureerd, maar de vruchten daarvan zijn niet voor onmiddellijk.

Herstructureert zijn onderzoek

De onderzoeksactiviteiten worden geherstructureerd, maar de vruchten daarvan zijn niet voor onmiddellijk. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De groep schrapte in april 14 weinig belovende producten uit zijn ontwikkelingspijplijn (65 producten in totaal) en gaat nu ook zijn onderzoeksactiviteiten reorganiseren: 8 van de 27 onderzoekscentra gaan dicht en Sanofi wil zijn partnerships met publieke en private onderzoeksinstellingen versterken en zijn samenwerking met biotechbedrijven opvoeren. Een nieuw model dat zeker welkom is, maar waarover nog weinig is geweten (o.a. de beoogde kostenbesparingen) en dat pas in 2013 operationeel zal zijn. Tegen dan ziet de groep het patent op 5 van haar 6 stergeneesmiddelen uitdoven. Intussen duiken er ook twijfels op over Lantus (diabetes), dat volgens bepaalde studies een verhoogd risico op kanker zou veroorzaken. We vrezen niet meteen dat het middel van de markt wordt gehaald (het wordt al sinds zijn lancering in 2000 gevolgd en de Amerikaanse autoriteiten zijn sceptisch over de aantijgingen), maar de twijfels zouden wel een domper kunnen zetten op de verkoop. Onze winst-verwachtingen op lange termijn waren al voorzichtig, en we laten ze dan ook ongemoeid. Er is ook goed nieuws: Multac (hartritmestoornissen), werd goedgekeurd in Amerika. We mikken op een winst per aandeel van 4,40 EUR voor 2009 en 4,30 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 42,82 EUR

Sanofi-Aventis behoort tot de wereldleiders van de farmaceutische industrie, in 2004 ontstaan door de fusie van twee Franse laboratoria.

Deel dit artikel