Analyse
Repsol 9 jaar geleden - donderdag 16 juli 2009

De kans bestaat dat Repsol zijn Argentijnse dochter YPF van de hand doet. Dat zou de groep in staat stellen om zich op de hernieuwing van haar reserves te concentreren.

Strategische reorganisatie ?

De kans bestaat dat Repsol zijn Argentijnse dochter YPF van de hand doet. Dat zou de groep in staat stellen om zich op de hernieuwing van haar reserves te concentreren. De koers houdt er al rekening mee. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Terwijl Repsol oorspronkelijk van plan was om 20 % van haar Argentijnse dochter YPF te verkopen, nopen de steeds hogere belastingdruk in Argentinië en de nood aan cash de Spaanse oliegroep ertoe om haar volledige participatie van de hand te doen. Er zouden meerdere kandidaat-kopers zijn, waaronder de Chinese overheidsgroep CNPC die 14 à 15,5 miljard dollar wil neertellen voor de 75 % YPF-aandelen die Repsol bezit. Met de opbrengst van de verkoop zou de groep alvast de nieuwe projecten in Brazilië (die nog onderzocht worden) kunnen financieren. Dat zou haar toelaten haar reserves aan te vullen, iets waar ze dringend aan toe is (met 65 % lag het hernieuwingspercentage in 2008 ver onder het gemiddelde). Bovendien zou het gewicht van de raffinagebusiness, waar de marges erg gevoelig reageren op schommelingen van de olieprijs, verminderen ten voordele van de veel rendabelere productieactiviteiten. Maar de verkoop van YPF zou zowel in Argentinië als in Spanje op politieke hinderpalen kunnen stoten. Voorlopig laten we onze winstramingen ongewijzigd (1,55 EUR per aandeel in 2009 en 1,78 EUR in 2010.

Koers op het momenrt van de analyse : 16,13 EUR

De Spaans-Argentijnse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Latijns-Amerika (2/3 van de reserves).

Deel dit artikel