Analyse
GIMV 9 jaar geleden - vrijdag 3 juli 2009

De décote smelt langzaam weg (nog een dikke 10 %), maar tegen de huidige koers heeft het aandeel o.i. nog flink wat stijgingspotentieel.

Puik dividend en veel potentieel

De décote smelt langzaam weg (nog een dikke 10 %), maar tegen de huidige koers heeft het aandeel o.i. nog flink wat stijgingspotentieel.
KOPEN.

In het voorbije boekjaar (afgesloten op 31/03) moest GIMV een verlies boeken van 15,31 EUR per aandeel (in 2008-09 nog een winst van 7,25 EUR). Dat verlies is bijna volledig te wijten aan niet-gerealiseerde minderwaarden op de participaties in portefeuille, die veroorzaakt werden door de scherpe daling van de aandelenbeurzen en de waardering van niet-beursgenoteerde ondernemingen. Op de participaties die GIMV daadwerkelijk verkocht, wist de holding ondanks de barre tijden zelfs 44 miljoen euro winst te realiseren (1,90 EUR per aandeel). De holding zit erg goed bij kas en betaalde op 1 juli een fraai dividend uit van 1,77 EUR (netto dividendrendement van ruim 4,5 %). GIMV profiteert ook van de gedaalde koersen om volop te investeren in zowel bestaande als nieuwe participaties (o.a. in marketingdiensten en milieuvriendelijke technologieën), uiteraard in de hoop hiervan later de vruchten te plukken. Daarnaast legt de groep zich ook meer toe op onrechtstreekse beleggingen via specifieke gemeenschappelijke investeringsfondsen die ze zelf beheert en waarvoor ze mooie commissielonen opstrijkt (in 2009-10 zou de activiteit al de helft van de werkingskosten van de groep dekken).

Koers op het moment van de analyse : 35,09 EUR

GIMV is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity (ICT, Life Sciences, Cleantech…) en corporate investment (rijpere ondernemingen uit meer traditionele sectoren), belangrijkste durfkapitaalverschaffer van België (participaties in een kleine 100 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,7 miljard euro onder beheer).

Deel dit artikel