Analyse
Enel 9 jaar geleden - donderdag 16 juli 2009

De kapitaalverhoging was een succes en de groep werkt verder aan het in evenwicht brengen van de financiële situatie.

Overweegt een obligatie-uitgifte

De kapitaalverhoging was een succes en de groep werkt verder aan het in evenwicht brengen van de financiële situatie. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

Na het succes van de kapitaalverhoging – er werd op alle aandelen ingetekend zonder tussenkomst van de banken – heeft S&P de rating van Enel bevestigd en zijn vooruitzichten aangepast (van negatief naar stabiel). Intussen heeft de groep de overname van nog eens 25 % van Endesa afgerond. Ze heeft nu de volledige controle en heeft een nieuwe raad van bestuur gekozen. Maar de financiële situatie is nog niet in evenwicht. Tegen het einde van het jaar moet de verkoop van 49 % van dochter Enel Green Power tot een goed einde gebracht worden (er zouden 12 gegadigden zijn). Daarnaast zou Enel voor ten minste 1 miljard euro obligaties willen uitgeven (om de gemiddelde looptijd van haar schulden te verlengen leent de groep geld om haar verplichtingen op de volgende vervaldagen na te kunnen komen). Overigens heeft de groep nog een aantal industriêle projecten lopen, o.m. in de kernenergie : Endesa heeft zopas bekomen dat de beheersovereenkomst voor een Spaanse kerncentrale verlengd wordt tot in 2013 en voor Enel is een hoofdrol weggelegd in de (verwachte) uitbouw van de kernenergie in Italië. In afwachting van de kwartaalresultaten ramen wij de winst per aandeel voor 2009 op 0,48 EUR en voor 2010 op 0,45 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 3,45 EUR

Enel is de grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, actief in Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en de tweede grootste gasdistributeur van Italië. De groep is overigens ook zeer actief in duurzame energie.

 

Deel dit artikel