Analyse
D'Ieteren 9 jaar geleden - woensdag 1 juli 2009

De autoverkoop en -verhuur lijdt onder de laagconjunctuur en de toegenomen concurrentie de laatste jaren. De schuldenlast is hoog en de vooruitzichten somber.

Rentabiliteit onder druk

De autoverkoop en -verhuur lijdt onder de laagconjunctuur en de toegenomen concurrentie de laatste jaren. De schuldenlast is hoog en de vooruitzichten somber. Het netto dividendrendement bedraagt nauwelijks 1,5 % netto. Duur aandeel na de hausse van de voorbije lente.
VERKOPEN.

In de autoverkoop won D'Ieteren sinds begin dit jaar wat marktaandeel (nu 20 %), vooral dankzij Audi, dat goed vertegenwoordigd is in veel bedrijfswagenparken. Maar de vooruitzichten zijn somber : de markt is dit jaar al met 18 % gekrompen (het gaat nu nog sneller) en de verkoop van D'Ieteren daalde met 15 %. De marges zullen in 2009 dus opnieuw een lelijke knauw krijgen. Bij verhuurbedrijf Avis zetten de waardeverminderingen een forse domper op het resultaat 2008. De volumedaling zet zich door en er komt maar geen einde aan de herstructureringen (o.i. belopen de herstructureringskosten in 2009 al 1,60 EUR per aandeel). De marges zullen nog verder dalen en in het beste geval zal Avis niet negatief bijdragen tot de winst. Het is nog maar eens autoruitendochter Belron (Carglass) die het resultaat moet ondersteunen (± 85 %). De strenge winter in Europa zorgde voor een omzetstijging van 12 % in het 1ste kwartaal (excl. overnames), daarna zou het ritme gezakt zijn tot 6 à 7 %. Wij tippen op een winst per aandeel van 16 EUR in 2009 (de groep lijkt op 19 à 20 EUR te mikken) en op maximaal 20,20 EUR in 2010.

Koers op het moment van de analyse : 146,50 EUR

D’Ieteren is de Belgische invoerder van auto’s van de merken van de VW-groep, ook actief in autoverhuur (Avis Europe) en in autoruiten (Carglass, ...).

Deel dit artikel