Analyse
CFE 9 jaar geleden - maandag 22 juni 2009

Baggerdochter DEME stevent op een winstdaling af en dreigt de resultaten van de hele groep CFE mee te sleuren.

Winstdaling op komst

Baggerdochter DEME stevent op een winstdaling af en dreigt de resultaten van de hele groep CFE mee te sleuren. Maar de koers houdt er rekening mee. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

DEME, dat voor 50 % in handen is van CFE – de andere 50 % is in handen van AvH en dat 78 % van de winst genereert, stelt het opperbest : de eerste vijf maanden haalde de baggerdochter voor 655 miljoen aan nieuwe orders binnen. Ondanks de annulatie van een reuzenproject in Dubai benadert het orderboek het recordniveau van eind 2008 (meer dan 2,2 miljard euro). En de benuttingsgraad van de vloot blijft erg hoog (stabiel bedrijfsresultaat in 1ste kwartaal). Maar na het stilleggen van Dubai (waardoor baggerschepen moeten “gereaffecteerd” worden) en met de nieuwe schepen die in de vaart komen, zijn de marges in de baggersector wellicht over hun hoogtepunt heen en zal de winst van DEME dit en volgend jaar zowat 15 % lager uitkomen. Ook is het niet uitgesloten dat er op korte termijn nog andere projecten omwille van geldproblemen uitgesteld of afgelast worden. Rekening houdend met de voorzieningen die de weinig rendabele bouwpoot allicht ook dit jaar zal boeken, hebben we onze winstramingen voor 2009 ondanks het goede jaarbegin van DEME maar lichtjes opgetrokken tot 4,80 EUR per aandeel (5,34 EUR in 2008). Voor 2010 rekenen we op 3,75 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 30,15 EUR

CFE is een Belgische groep, actief in de bouw en in vastgoedpromotie; bezit daarnaast 50 % van het kapitaal van baggergroep DEME. Vinci bezit 46,84 % van het kapitaal.

Deel dit artikel