Analyse
Allied Irish Banks 8 jaar geleden - donderdag 11 juni 2009

Op dit koersniveau is het aandeel goedkoop. Maar met de aanslepende crisis hangt er mogelijk nog slecht nieuws in de lucht.

Nog altijd in lastig parket

Op dit koersniveau is het aandeel goedkoop. Maar met de aanslepende crisis hangt er mogelijk nog slecht nieuws in de lucht. Niet kopen.
HOUDEN.

Met een Ierse economie die door een diep dal gaat, zit de groep nog altijd in een lastig parket Het gewicht van de vastgoedbusiness in de economie, de verdubbeling van de werkloosheid en het opdrogen van de exportmarkten hebben de economie van het eiland diep in het rood geduwd. En aangezien eind vorig jaar 40 % van alle kredieten die Allied Irish Banks toestond naar de zwaar getroffen vastgoedsector en bouwnijverheid ging, ziet de bank haar voorzieningen voor dubieuze kredieten van 1,8 miljard euro in 2008 stijgen tot 4,3 miljard in 2009. Dat is nog iets meer dan wij vreesden. Gezien de omvang van de verwachte verliezen, is het heel goed mogelijk dat de groep nog eens een berope op de overheid moet doen om haar financies te versterken. Zoals recent voor de Britse banken gebeurde zou dergelijke tussenkomst de beleggers kunnen geruststellen. De groep overweegt ook de verkoop van activa. Vraag is welke prijs ze ervoor zou krijgen. Gezien de verslechtering van de situatie schroeven we onze prognoses terug. We rekenen nu op een verlies per aandeel van 3,10 EUR voor 2009 (tegen 2,40 voordien) en van 2,00 EUR voor 2010 (1,80 EUR voordien). Volgens ons zal er pas over 2012 opnieuw een dividend uitgekeerd worden (in 2013).

Koers op het moment van de analyse : 1,99 EUR

Allied Irish Banks is de tweede Ierse bank, vooral actief op haar thuismarkt, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, in de VS en in Polen. De retailpoot genereert zowat 70 % van de winst.

Deel dit artikel