Analyse
Santander 9 jaar geleden - woensdag 20 mei 2009

Ondanks de crisis houdt Santander goed stand. Het aandeel blijft goedkoop, maar gezien de onzekere situatie in de financiële sector, kopen we voorzichtighedishalve niet.

Goede resultaten, ondanks alles

Ondanks de crisis houdt Santander goed stand. Het aandeel blijft goedkoop, maar gezien de onzekere situatie in de financiële sector, kopen we voorzichtighedishalve niet.
HOUDEN.

Conform onze verwachtingen boekte Santander in het eerste kwartaal slechts 5 % minder winst dan een jaar eerder. Maar als gevolg van het groter aantal aandelen daalde de winst per aandeel met 20 % (0,25 EUR). Eind vorig jaar voerde de bank inderdaad een kapitaalverhoging door om haar solvabiliteit te verstevigen die nu tot de beste van de sector hoort (TIER 1 van 9). De goede internationale spreiding van de activiteiten en de focus op retailbankieren spelen ongetwijfeld in het voordeel van de groep, terwijl de strategie om zich vooral te richten op economieën met een ondergewaardeerde munt veel goeds belooft voor de lange termijn. Voorts compenseert de sterke groei (meer dan 30 %) van de de activiteiten van Santander in Groot-Brittannië (16 % van de winst), de vertraging in de rest van Europa en in Latijns-Amerika. De groep trekt zich binnenkort terug uit Venezuela, maar gezien het geringe gewicht van dit land in de resultaten (amper 3,5 % van de winst) zal het effect marginaal zijn. Intussen bewijst het succes van de recente uitgiftes die de bank deed dat de beleggers vertrouwen hebben in de groep. We ramen de winst per aandeel voor 2009 op 1,10 EUR per aandeel en voor 2010 op 1,16 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 7,34 EUR

De Spaanse bank Santander is sinds de overname van Abbey de Europese bank met de grootste beurskapitalisatie en nummer 10 op de wereld. Ze is actief in Europa en de VS en bekleedt een sterke positie in Latijns-Amerika. Ze is voornamelijk aanwezig in retailbanking.

Deel dit artikel