Analyse
E.ON 8 jaar geleden - maandag 25 mei 2009

De resultaten van het eerste kwartaal zijn beter dan verwacht, maar de koers is volgens ons te veel gestegen.

Verandering van advies

De resultaten van het eerste kwartaal zijn beter dan verwacht, maar de koers is volgens ons te veel gestegen. Het aandeel is duur geworden.
VERKOPEN.

In het eeerste kwartaal is de winst per aandeel met 18 % gestegen. Dit uitzonderlijke element niet meegerekend is hij evenwel met 2 % gedaald. Dankzij de overnames steeg de omzet op één jaar tijd met 14 %. De marges staan echter onder druk, want de energieprijzen en de verkochte volumes (aan de industrie) zijn sneller teruggevallen dan de lasten. Hoewel de sector van openbaar nut doorgaat voor defensief, lijdt hij meer dan verwacht onder de gevolgen van de crisis. E.ON is geen uitzondering op de regel. Maar ondanks een dalende rentabiliteit gaat de groep door met investeren (samen met Gazprom) en, zoals we hadden verwacht, is ze er niet in geslaagd activa te verkopen. Het resultaat is dat de schuld vandaag meer dan 45 miljard euro bedraagt en dat de financiële lasten alleen maar blijven toenemen (+38 % op één jaar tijd). Een herstructureringsplan is inderdaad op touw gezet. Dat zal echter niet onmiddellijk effect hebben, wat op korte termijn op de resultaten zal wegen. Rekening houdend met de resultaten van het eerste kwartaal, die onze verwachtingen overtroffen, verhogen we onze ramingen van de winst per aandeel (overnames inbegrepen) van 1,02 naar 2,38 EUR voor 2009 en van 1,67 naar 2,54 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 24,87 EUR

E.ON is de grootste elektriciteits- en gasmaatschappij in Duitsland. De groep is de tweede grootste stroomproducent van het UK en is ook stevig ingeplant in Nederland, Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. In termen van beurskapitalisatie is de groep wereldwijd het derde grootste nutsbedrijf, na de Franse groepen GDF Suez en EDF.

Deel dit artikel