Analyse
Delhaize 8 jaar geleden - donderdag 7 mei 2009

Delhaize pakte met schitterende cijfers over het 1ste kwartaal uit.

Dollar stuwt omzet en winst

Delhaize pakte met schitterende cijfers over het 1ste kwartaal uit. Ook voor de rest van het jaar blijft de groep voorzichtig positief.
De koers houdt echter al rekening met de vooruitzichten en het aandeel is duur.
VERKOPEN.

In het 1ste kwartaal steeg de omzet met 13,2 % en de winst zelfs met 24 % tot 1,27 EUR per aandeel. Dat was voor een deel te danken aan de sterkere dollar, maar ook zonder dit wisselkoerseffect deed Delhaize het goed (omzet +3 %, winst +11,4 %). In de VS slaagde Delhaize erin zijn marges op te krikken dankzij de groei van de huismerken en een beter voorraadbeheer, terwijl in België prijsverlagingen terug voor meer marktaandeel zorgden. De groep bevestigt haar prognoses en verwacht in 2009 een groei van de bedrijfswinst (bij constante wisselkoersen) tussen 0 en 3 %, wat ons realistisch lijkt. Delhaize mikt daarvoor op de opening van nieuwe winkels en op kleinere overnames, vooral in Centraal-Europa. Zo nam ze dit jaar al 4 supermarkten in Roemenië over. Maar de topman liet ook weten geïnteresseerd te zijn in een aantal Belgische Carrefour-winkels mocht de Franse groep zich uit ons land terugtrekken. Voorts wil Delhaize na het succes van de testwinkel in Wallonië nog enkele lagekostenwinkels (Red Market) openen. We houden onze ramingen van de winst per aandeel op 4,81 EUR voor 2009 en op 4,95 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 54,01 EUR

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met bijna
2700 winkels actief in België, Luxemburg, Duitsland, Griekenland, Roemenië, Indonesië en in de VS die voor ongeveer 70 % van de omzet en de bedrijfswinst instaan.

Deel dit artikel