Analyse
Belgacom 9 jaar geleden - maandag 25 mei 2009

Hoewel de groep de impact van de crisis blijft minimaliseren, maakt de opvallende overstap van klanten naar de laagste tarieven ons voorzichtig.

Soliditeit in twijfel getrokken

Hoewel de groep de impact van de crisis blijft minimaliseren, maakt de opvallende overstap van klanten naar de laagste tarieven ons voorzichtig. Duur aandeel.
VERKOPEN.

In het eerste kwartaal daalde de winst per aandeel, zoals verwacht, met 8 % tot 0,66 EUR. Voor heel 2009 bevestigt de groep haar vooruitzichten: een omzetdaling van 1 % en een matige terugval van de bedrijfsmarge (32 à 33 %, tegenover 33,3 % in 2008). Maar hoewel het kwartaalresultaat goed stand hield, baren bepaalde tekenen ons zorgen voor de komende maanden. In de diensten voor bedrijven (45 % van de omzet) zal een strak beheer van de kosten door de klanten de inkomst per klant nog verkleinen. In het particuliere segment (38 %) doen Belgacom TV en ADSL het niet zo slecht. Maar de klanten van ­Proximus (mobiele telefonie) stappen steeds meer over op de laagste tarieven van de groep. Hoewel ze tot nu toe als inert geboekstaafd staan, bestaat de kans dat ze uiteindelijk de historische operator inwisselen voor een goedkopere concurrent. Des te meer omdat Telenet en VOO de 4de Belgische licentie voor mobiele telefonie zouden kunnen krijgen, en zo een gelijkaardig totaalpakket kunnen aanbieden. In deze context lijkt het dividendrendement (5,4 % netto verwacht in 2009) onvoldoende. Zowel voor 2009 als 2010 handhaven wij onze ramingen van de winst per aandeel op 2,30 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 22,22 EUR

Belgacom is de grootste telecomoperator in België. De groep is marktleider in vaste telefonie, in mobiele telefonie (Proximus) en in internet (Skynet).

Deel dit artikel