Analyse
Republic Airways 8 jaar geleden - vrijdag 3 april 2009

Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat Republic Airways een solide en rendabele onderneming is, maar ze kan niet aan de problemen in haar sector ontsnappen.

Bedreigd door problemen bij klanten

Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat Republic Airways een solide en rendabele onderneming is, maar ze kan niet aan de problemen in haar sector ontsnappen. Het aandeel is goedkoop, maar gezien de risico's koopt u beter niet.
HOUDEN.

De langetermijncontracten (minimum 5 jaar) op basis waarvan Republic Airways werkt, bieden wel een zekere bescherming, maar maken de groep niet immuun voor de betalingsproblemen van haar klanten, te weten met schulden overladen en zwaar verliesgevende luchtvaartmaatschappijen. En na haar contract met Frontier Airlines dreigt de groep nu ook haar akkoord met Mokulele Airlines in rook te zien opgaan. Deze maatschappij met basis in Hawa├» kampt namelijk met zware liquiditeitsproblemen. Het risico is weliswaar erg beperkt (slechts twee vliegtuigen op een vloot van in totaal 213 toestellen), maar het geval is wel tekenend voor de sector. Door in de werkingskosten te snoeien is Republic er tot nu toe weliswaar in geslaagd om het feit dat een deel van haar vloot ge├»mmobiliseerd is het hoofd te bieden. Hoewel de winst per aandeel 2008 (zonder niet-recurrente elementen) een aangename verrassing was (2,02 USD, terwijl wij op 1,85 rekenden) hebben wij onze prognoses wegens de onverwacht sterke daling van het aantal vluchten teruggeschroefd, van 1,60 tot 1,20 USD per aandeel voor 2009 en van 1,65 tot 1,30 USD voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 7,09 USD

Republic Airwaysis een regionale luchtvaartmaatschappij die dagelijks 1300 korteafstandsvluchten in 37 Amerikaanse staten, Canada, Mexico en de Bahamas uiitvoert. Ze doet die vluchten voor rekening van vijf klanten : Delta, US Airways, United, American en Midwest Airlines. 

Deel dit artikel