Analyse
Philips 9 jaar geleden - donderdag 16 april 2009

Philips drijft zijn herstructurering oo, maar dat zal niet volstaan om het bedrijf dit jaar uit de rode cijfers te houden.

Zit diep in het slop

Philips drijft zijn herstructurering oo, maar dat zal niet volstaan om het bedrijf dit jaar uit de rode cijfers te houden. Het aandeel blijft echter correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Voor de tweede keer op rij maakte de groep een kwartaalverlies (0,06 EUR per aandeel) bekend. En ze verwacht niet snel beterschap. De herstructurering wordt wel opgevoerd (500 i.p.v. 400 miljoen besparingen), maar gezien de povere resultaten van de talrijke voorgaande pogingen, zijn we eerder sceptisch. Door de forse omzetdaling in de drie activiteitspolen (consumentenproducten, gezondheidszorg, licht) komen de marges immers gevaarlijk onder druk. Vooral de zwakke prestatie van de divisie gezondheidszorg (32 % van de omzet) die verondersteld werd de groep tegen de crisis te beschermen, kwam hard aan. Ze werd zoals wij voorspelden, het slachtoffer van de budgettaire beperkingen in de Amerikaanse ziekenhuizen. Een en ander leidde ertoe dat Philips zijn bedrijfsmarge in het eerste kwartaal onder nul zag zakken (-1,5 %, tegen +4,4 % een jaar eerder). Daarbij werd geen enkele geografische zone gespaard, maar volgens ons betaalt Philips toch vooral het gelag van zijn te snelle groei in de opkomende landen. We hebben onze prognoses drastisch verlaagd, van +0,91 naar -0,49 EUR per aandeel voor 2009 (eenmalige elementen niet meegerekend) en van +0,87 naar +0,31 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 12,80 EUR

Philips is een gediversifieerd Nederlands bedrijf rond drie pijlers : verlichting (wereldwijd nummer 1), medische systemen (nummer 2) en consumentenproducten.

Deel dit artikel