Analyse
Omega Pharma 8 jaar geleden - maandag 20 april 2009

De doelstellingen van de groep lijken ons te ambitieus. Maar deze keer lijkt de koers er rekening mee te houden.

Advieswijziging

De doelstellingen van de groep lijken ons te ambitieus. Maar deze keer lijkt de koers er rekening mee te houden. Het aandeel is nu goedkoop. 
KOPEN.

Het boekjaar 2008 was andermaal een tegenvaller wegens de stijging van de intrestlasten (de schulden namen met 22 % toe tot 72 % van het eigen vermogen) en de omzetdaling (-1 %) in het 1ste kwartaal was geen verrassing. Toch gelooft de groep voor 2009 nog altijd in een kleine omzetgroei dankzij innovaties en geografische expansie en belooft ze forse besparingen (kosten -9 %). Indien dat bewaarheid wordt, kan de winst per aandeel 3,40 EUR bereiken. Het lijkt ons weinig realistisch. Want de generieken (17 % van de omzet) mogen dan baat hebben bij de recessie, in Frankrijk (21 % van de omzet) blijven de verkoopcijfers achteruitgaan (-7 % in 1ste kwartaal) en in Oost-Europa (8 % van de omzet en motor van de groei in 2008) knaagt de de waardedaling van diverse munten aan de inkomsten. Bovendien lijken de vooropgestelde besparingen ons onmogelijk te realiseren zonder negatief effect op de verkoop. In de veronderstelling dat de groep de helft haalt, zou de winst op zowat 2,75 EUR stranden. Aangezien Omega Pharma volgens ons geen problemen zal hebben om zijn verplichtingen t.a.v. de banken na te komen en geen massale afschrijvingen op zijn aanzienlijke goodwill (18,4 EUR per aandeel !) zal moeten doorvoeren, mag u kopen.

Koers op het moment van de analyse : 20,00 EUR

Omega Pharma is een Belgisch bedrijf dat in een dertigtal landen voorschriftvrije producten (OTC – over the counter) levert aan apotheken. Realiseert 90 % van zijn omzet in Europa en wil expansie in de groeilanden. Verdeelt ook generische geneesmiddelen in België.

Deel dit artikel