Analyse
Nokia 8 jaar geleden - vrijdag 17 april 2009

Na het catastrofale eerste kwartaal lijkt de verkoop van mobiele telefoons weer wat aan te trekken.

Lichte tekenen van herstel

Na het catastrofale eerste kwartaal lijkt de verkoop van mobiele telefoons weer wat aan te trekken. Ondanks dit hoopvolle bericht, blijft het aandeel duur.
VERKOPEN.

Het eerste kwartaal was nog slechter dan verwacht : Nokia verkocht 19 % minder mobieltjes (omwille van de tanende vraag verminderen de verdelers hun voorraden) en zag zijn winst per aandeel stranden op 0,03 EUR, een daling met 90 % t.o.v. het eerste kwartaal 2008. Voor de rest van het jaar is de groep iets optimistischer. De markt voor telecominstallaties (30 % van de omzet) zal in 2009 weliswaar sterker krimpen dan verwacht, maar in de verkoop van mobiele telefoons zou opnieuw schot zitten. En de groep lijkt vast van plan om haar aangevreten marktaandeel te herstellen. Dat leiden we alvast af uit de evolutie van de gemiddelde verkoopprijs van Nokia-mobieltjes : 79 EUR begin 2008, 71 EUR eind 2008 en 65 EUR in het eerste kwartaal 2009. Een strategie die bedoeld is om de veel minder solide rivalen Motorola en Sony Ericsson te verzwakken, maar die op de marges van de groep weegt. Wat de veelbelovende en erg winstgevende smartphones betreft, zit Nokia evenwel in een zwakke positie. De iPhone van Apple en de Blackberry van RIM zitten immers al flink gebeiteld. We laten onze voorzichtige winstramingen ongewijzigd op 0,60 EUR per aandeel voor 2009 en op 0,70 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 11,08 EUR

De Finse groep Nokia is wereldleider voor telecomapparatuur. Ze is o.m. de grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons en op één na de grootste leverancier van installaties voor mobilofonie via een joint venture met Siemens

Deel dit artikel