Analyse
GlaxoSmithkline 9 jaar geleden - maandag 27 april 2009

Het kwartaalresultaat viel tegen, Maar voor het tweede semester wordt een nieuw elan verwacht en voor de lange termijn volgt de groep een verstandige overnamestrategie.

Ligt nog altijd onder generisch vuur

Het kwartaalresultaat viel tegen, Maar voor het tweede semester wordt een nieuw elan verwacht en voor de lange termijn volgt de groep een verstandige overnamestrategie. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

In het eerste kwartaal viel de winst per aandeel met 9 % terug tot 12,30 pence onder druk van herstructureringskosten en de omzetdaling in de VS. Want de verkoop van vrij verkrijgbare medicamenten nam wel met 4 % toe, o.m. dankzij 12 nieuwe producten, maar die van geneesmiddelen op doktersvoorschrift daalde met 6 % (concurrentie van generieken op het vlak van het centrale zenuwstelsel). Maar in de tweede helft van het jaar zou de situatie moeten verbeteren dankzij een aantal nieuwe producten en besparingen. Bovendien blijft GSK onder druk van de genrieken zoeken naar nieuwe groeimogelijkheden. Zo heeft de groep haar oog laten vallen op het Amerikaanse Stiefel, gespecialiseerd in dermatologie. Met deze overname krijgt ze 8 % van de veelbelovende markt van dermatologische geneesmiddelen op voorschrift in handen. Nog interessanter is dat GSK op die manier zijn pijplijn serieus opkrikt (Stiefel heeft niet minder dan 15 producten in ontwikkeling). De financiële impact van de operatie is marginaal.
We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel voor 2009 van 108 naar 100 pence en voor 2010 van 112 naar 107 pence.

Koers op het moment van de analyse : 1006,00 pence

GlaxoSmithKline is een Britse farmagroep, wereldwijd de nummer één voor vaccins en voor verschillende therapeutische domeinen. Ze produceert ook een breed gamma otc-producten (voorschriftvrij), met leiderspositie in tandheelkunde en gezonheidsvoeding.

 

Deel dit artikel