Analyse
ENI 9 jaar geleden - donderdag 9 april 2009

De participatie in Gazprom Neft is verkocht. Dankzij deze operatie kan het dividend wellicht worden behouden.

Haalt banden met Rusland aan

De participatie in Gazprom Neft is verkocht. Dankzij deze operatie kan het dividend wellicht worden behouden. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

Door de crisis die ook Rusland treft, twijfelde de markt eraan of Gazprom de 20 %-participatie die ENI in 2007 in Gazprom Neft (olievelden) nam, wel zou kunnen terugkopen. Maar die vrees was ongegrond : de operatie vond plaats en heeft een niet onaanzienlijk bedrag naar de kas van ENI doen vloeien. Geld dat meer dan welkom was bij de Italiaanse groep die riskeert een zware boete van mogelijk een miljard euro (bijna 2 % van haar beurskapitalisatie) aan de Europese Gemeenschap te moeten betalen wegens misbruik van monopolie op het gebied van gaspijpleidingen. De Italiaanse overheid gaat niet akkoord en roept het nationale belang van dergelijke activiteiten in. Het ziet er dus naar uit dat het een lange procedure wordt en dat ENI uiteindelijk toch moet inkrimpen. Wij laten onze winstramingen voor 2009 en 2010 intussen ongewijzigd op 2,26 en 2,40 EUR per aandeel. De verkoop van Gazprom Neft zal het wellicht mogelijk maken om het dividend op 1,30 EUR bruto te behouden. Voor de lange termijn blijven we vol vertrouwen gezien de akkoorden tussen ENI en Gazprom (in Rusland en elders) en de ontwikkelingen in exploratie & productie (nieuwe vondsten in IndonesiĆ« en in de running voor de uitbating van velden in Irak).

Koers op het moment van de analyse : 14,70 EUR

De Italiaanse groep ENI is actief in olie (exploratie en productie, raffinage en distributie, petrochemie) en gas (transport en distributie) en produceert ook elektriciteit.

Deel dit artikel