Analyse
Compass 8 jaar geleden - donderdag 2 april 2009

De Britse catering groep pakte met meer dan behoorlijke halfjaarresultaten uit, maar we vrezen dat de crisis de komende maanden haar tol zal eisen.

Biedt voorlopig goed weerstand

De Britse catering groep pakte met meer dan behoorlijke halfjaarresultaten uit, maar we vrezen dat de crisis de komende maanden haar tol zal eisen. Hoewel het aandeel goedkoop is, kopen we het niet.
HOUDEN.

In de eerste helft van het boekjaar 2008/09 (einde 30/09) draaide de groep 2,5 % meer omzet (bij gelijkblijvende groepsstructuur) en lag de bedrijfswinst 30 % hoger dan een jaar eerder. De stijging van de marge was te danken aan de herstructureringen, de lagere voedselprijzen en gunstige wisselkoersevoluties. Dankzij de gegenereerde liquiditeiten kan de groep de inkoop van eigen aandelen voortzetten. De weinig conjunctuurgevoelige segmenten gezondheid (ziekenhuizen, rusthuizen; 17 % van de omzet) en onderwijs (14 %) blijven goed draaien, maar de kans bestaat dat de groep die 44 % van haar omzet haalt uit de tak business & industrie en 11 % uit sport & vrije tijd de komende maanden de crisis harder zal voelen wegens de talrijke personeelsinkrimpingen en het dalen van het bezoek aan recreatiecentra. In Europa stabilisert de activiteit, maar in het VK (17 % van de omzet) en in de VS (40 %) boert ze achteruit. In dat opzicht is de recentste overname van de groep, KIMCO, een Amerikaans bedrijf dat zich vooral richt tot industriële ondernemingen, niet direct een aanwinst. We laten onze winstramingen ongewijzigf op 20,20 p. per aandeel voor 2009 en 21 p. voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 325,50 p.

Het Britse Compass is wereldwijd de nummer 1 inzake catering voor gemeenschappen (ondernemingen en administraties, scholen, hospitalen, rusthuizen…).

Deel dit artikel