Analyse
ASML 8 jaar geleden - vrijdag 17 april 2009

De groep stevent dit jaar op verlies af, maar de financiële situatie is niet in gevaar.

Opnieuw verliesgevend kwartaal

De groep stevent dit jaar op verlies af, maar de financiële situatie is niet in gevaar. Ondanks het verwachte herstel in het tweede semester, blijft het aandeel duur.
VERKOPEN.

In het eerste kwartaal zag de Nederlandse groep haar omzet met niet minder dan 80 % terugvallen. De resultaten doken dan ook opnieuw in het rood. Daarom hebben we onze prognoses nogmaals teruggeschroefd. Voor dit jaar verwachten we nu een verlies van 0,40 EUR per aandeel (0,10 EUR voordien) en voor 2010 een winst van 0,45 EUR (0,50 EUR voordien).
Het goede nieuws is dat het ergste wellicht achter de rug is. Op korte termijn zal het orderboek waarschijnlijk zwak blijven, maar voor het tweede semester zou er beterschap op komst zijn. Althans dat laat de directie uitschijnen. Die baseert zich vooral op de heropleving van de vraag naar flashgeheugens die voornamelijk in draagbare telefoons en digitale fototoestellen gebruikt worden. Het optimisme van ASML wordt bovendien gevoed door het feit dat de benuttingsgraad van de productiecapaciteit van halfgeleiders opnieuw stijgt. Een en ander heeft de beleggers de laatste weken opnieuw wat meer vertrouwen gegeven in het bedrijf dat nog altijd financieel stevig in zijn schoenen staat en dat er ondanks de crisis in slaagt om liquiditeiten te genereren. De koers houdt daar echter al ruimschoots rekening mee.

Koers op het moment van de analyse : 14,73 EUR

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel