Analyse
Alstom 8 jaar geleden - donderdag 9 april 2009

Doordat de recessie ook de grote industriële projecten bedreigt, ziet Alstom zijn vooruitzichten wegsmelten en zijn doelstellingen wellicht onbereikbaar worden.

Ingehaald door de crisis

Doordat de recessie ook de grote industriële projecten bedreigt, ziet Alstom zijn vooruitzichten wegsmelten en zijn doelstellingen wellicht onbereikbaar worden. Duur aandeel.
VERKOPEN.

Doordat de recessie dieper is dan verwacht worden grote projecten opgeschort of zelfs stopgezet. De klanten ruimen eerst hun voorraden op alvorens te bestellen. Dat maakt dat er in de afdeling energie (45 % van de omzet) minder orders binnenlopen en dat de Franse groep de komende boekjaren met een omzetdaling zal geconfronteerd worden. Het lijkt ons dan ook weinig waarschijnlijk dat ze de marge van 9 % die ze voor het op 31 maart afgesloten boekjaar 2008/09 nastreefde, heeft gehaald. We houden er dan ook rekening mee dat de winst per aandeel op 3,07 EUR is blijven steken (voordien rekenden we op 3,14 EUR). Voor 2009/10 verlagen we onze prognose van 2,63 naar 2,45 EUR. Intussen lijkt de gedoodverfde fusie van Alstom en Areva, een door de overheid gecontroleerde Franse specialist van kernenergie, niet van de grond te komen omwille van de moeilijke politieke en economische context. Alstom heeft samen met zijn aandeelhouder Bouygues altijd interesse getoond voor dit dossier, maar een meer beperkt partnerschap zou niet noodzakelijk een slechte zaak zijn, o.m. omdat Areva zware investeringen moet financieren.

Koers op het moment van de analyse : 42,30 EUR 

Alstom is een Franse industriële groep, actief in energie- en milieuvoorzieningen (centrales, alternatoren, turbines, installaties om milieuverontreiniging tegen te gaan), in de dienstverlening aan elektriciteitsmaatschappijen en in transportvoorzieningen (trams, treinen, HST…). De afdeling scheepsbouw werd verkocht.

Deel dit artikel