Analyse
Iris 8 jaar geleden - woensdag 18 maart 2009

Na een sterk 2008 zou de Belgische technologiegroep in 2009 dezelfde winst moeten behalen en tegelijk blijven investeren om haar toekomstige ontwikkeling te ondersteunen.

Defensieve activiteit

Na een sterk 2008 zou de Belgische technologiegroep in 2009 dezelfde winst moeten behalen en tegelijk blijven investeren om haar toekomstige ontwikkeling te ondersteunen. Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Het einde van 2008 was iets zwakker dan verwacht en er werden enkele waardeverminderingen geboekt op dubieuze schuldvorderingen, onder meer bij Kaupthing Bank. De winst per aandeel (3,43 EUR) ligt dan ook 5 % onder onze verwachtingen. Toch was 2008 een goed jaar en ook in 2009 zal de groep wellicht goed stand houden. Iris heeft immers het geluk een derde van zijn omzet te halen bij de weinig conjunctuurgevoelige overheid. Gezien de al ondertekende contracten moet de groep in dit segment in 2009 zelfs nog betere resultaten halen dan in 2008. Omdat de producten van Iris (automatische behandeling van documenten, elektronische archivering...) ofwel noodzakelijke investeringen zijn ofwel een must om kosten te besparen, zal ook de activiteit bij de private klanten volgens ons goed stand houden. Met een netto kaspositie van 7,60 EUR per aandeel is Iris bovendien financieel zeer solide, zodat de groep kan blijven investeren in O&O en zich misschien zelfs kan versterken door mogelijk een overname te doen. Een winst van 5 EUR per aandeel tegen 2012 lijkt ons dan ook perfect haalbaar.

Koers op het moment van de analyse : 37,55 EUR

Het Belgisch informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

Deel dit artikel