Analyse
Daimler 9 jaar geleden - maandag 30 maart 2009

De Duitse autoconstructeur voert een kapitaalverhoging door om zijn financiële structuur te versterken. Een teken dat hij de impact van de crisis op het resultaat van dit jaar vreest.

Kapitaalverhoging

De Duitse autoconstructeur voert een kapitaalverhoging door om zijn financiële structuur te versterken. Een teken dat hij de impact van de crisis op het resultaat van dit jaar vreest. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Daimler doet een kapitaalverhoging (+10 %) die gereserveerd is voor een beleggingsfonds uit Abu Dhabi. Dat kan verwondering wekken want ook al was de liquiditeitspositie in 2008 fel verzwakt, toch sloot de groep het boekjaar met een solide balans af (3 miljard meer cash dan schulden) die menig constructeur hem benijdde. Maar de omvang van de crisis doet die reserve smelten als sneeuw voor de zon. Sinds begin dit jaar zijn de verkoopcijfers van de automobielafdeling (48 % van de omzet in 2008) met niet minder dan 28 % gedaald. En voor de vrachtwagens (27 %) zijn de vooruitzichten erg somber. Het ziet er dan ook naar uit dat het halfjaarresultaat met rode inkt zal geschreven worden. De groep neemt overigens nog andere maatregelen om haar financiële structuur te verstevigen : besparingen opvoeren, voorraden afbouwen en dividend verlagen (van 0,90 tot 0,60 EUR bruto). Het feit dat de groep vers geld nodig heeft, verontrust ons niet al te erg, maar de operatie zal onvermijdelijk tot een verwatering van de winst leiden. Dus verlagen we onze ramingen van de winst per aandeel, van 1,70 tot 1,50 EUR voor 2009 en van 2,50 tot 2,20 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 20,83 EUR

Daimler is een toonaangevende constructeur van luxewagens (Mercedes) en ook van vrachtwagens

Deel dit artikel