Analyse
Barclays Bank 9 jaar geleden - vrijdag 27 maart 2009

De Britse bank is op zoek naar kapitaal om zich tegen nieuwe zware verliezen te beschermen.

Afslanken om te overleven

De Britse bank is op zoek naar kapitaal om zich tegen nieuwe zware verliezen te beschermen. Er zou een belangrijke verkoop van activa overwogen worden. Maar dat kan nadelige gevolgen hebben. Het aandeel is goedkoop,maar erg riskant. Daarom kopen we niet. 
HOUDEN.

Het resultaat 2008 was dan wel beter dan verwacht, de beleggers maken zich zorgen, zeker wat de financiƫle soliditeit betreft. De balans was eind vorig jaar al zwak en zal nog verslechteren naarmate het aantal terugbetalingsproblemen in 2009 en 2010 toeneemt. De beleggers zijn ook ongerust omwille van het bedrag aan toxische activa dat de bank in portefeuille heeft. Een nieuwe daling van de waarde zou tot een faillissement kunnen leiden. Barclays toont dan ook interesse voor het overheidsplan om die activa te verzekeren. Maar in tegenstelling tot Royal Bank of Scotland en Lloyds verwerpt de groep de idee om de overheid tot haar kapitaal toe te laten. Ze wil haar onafhankelijkheid vrijwaren. Om het plan te financieren denkt de groep eerder aan de verkoop van activa, bijvoorbeeld een deel van de (erg winstgevende) afdeling vermogensbeheer. Indien dat gebeurt, zal ze de ongerustheid van de beleggers over haar vermogen om nieuwe verliezen het hoofd te bieden misschien kunnen sussen, maar ze is dan wel winstgevende activiteiten kwijt die volgens ons nog een mooi groeipotentieel hebben.

Koers op het moment van de analyse : 140,10 p.

Barclays is een Britse retailbank die wil groeien via diversificatie in activiteiten als zakenbank en in vermogensbeheer en die mikt op internationale  expansie om haar groei veilig te stellen.

Deel dit artikel