Analyse
Telecom Italia 9 jaar geleden - vrijdag 20 februari 2009

In Brazilië en Argentinië krijgt de groep af te rekenen met de eisen van de overheid. Het resultaat van de onderhandelingen blijft onzeker.

Zorgen in Latijns-Amerika

In Brazilië en Argentinië krijgt de groep af te rekenen met de eisen van de overheid. Het resultaat van de onderhandelingen blijft onzeker. Maar het aandeel is goedkoop en er wordt een dividend uitgekeerd.
KOPEN.

Telecom Italia onderhandelt met de Argentijnse overheid om de controle over Telecom Argentina in handen te krijgen. De groep bezit al 50 % van de aandelen en zou de rest tegen een “gunstprijs” kunnen verwerven. Maar de operatie dreigt een monopolie te doen ontstaan : het Spaanse Telefonica dat de grootste Argentijnse telefoonoperator controleert, is ook aandeelhouder van Telco, de vennootschap die Telecom Italia controleert. In Brazilië is er een gelijkaardig probleem : het Spaanse Telefonica heeft een deel van Vivo in handen, een concurrent van TIM Brasil, dat gecontroleerd wordt door Telecom Italia. In Brazilië is de kwestie des te lastiger omdat de overheid Telco willen dwingen een bod te doen op Tim Participaçoes, dochter van Tim Brasil. Telco vecht deze beslissing aan. Maar rekening houdend met het risico dat Telco, dat al een zware schuldenlast torst, een overname moet financieren zal het waarschijnlijk van Telecom Italia eisen dat het een dividend uitkeert dat volgens ons 0,60 EUR bruto zal bedragen (0,80 EUR vorig jaar). Wat de winst per aandeel betreft, rekenen we voor 2008 en 2009 op respectievelijk 0,11 en 0,12 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 0,99 EUR

Telecom Italia is de grootste telecomoperator van Italië. Het grootste deel van zijn buitenlandse activiteiten bestaat in TIM Brasil en internet in Europa.

Deel dit artikel