Analyse
KBC 9 jaar geleden - maandag 23 februari 2009

De eens veelbelovende activiteiten in Centraal- en Oost-Europa lijken KBC nu de das om te doen. Verdere afwaarderingen zijn o.i. mogelijk.

De dreiging uit het oosten

De eens veelbelovende activiteiten in Centraal- en Oost-Europa lijken KBC nu de das om te doen. Verdere afwaarderingen zijn o.i. mogelijk. Goedkoop aandeel, maar niet kopen.
VERKOPEN.

Hoewel er geen onmiddellijke aanleiding was, ging de koers afgelopen week opnieuw fors onderuit. Oorzaak was vermoedelijk de vrees voor de gevolgen van een verdere verslechtering van de economische situatie in Centraal- en Oost-Europa. De laatste jaren heeft de groep haar aanwezigheid in die regio inderdaad fors opgevoerd. Wat eerst een magistrale zet was en KBC een nieuwe winstmotor opleverde (goed voor nagenoeg 30 % van de “normale” groepswinst), dreigt nu een nachtmerrie te worden met mogelijk hogere voorzieningen voor probleemkredieten en nieuwe verlagingen van de rating waardoor geld ophalen op de financiële markten duurder wordt (Moody’s waarschuwde hier recent al voor). Bovendien dreigt de waarde van de recente overnames neerwaarts te worden herzien en een niet verwaarloosbaar deel van de 3 miljard goodwill (9 EUR per aandeel) te moeten worden afgeboekt. En tot slot is er ook nog de ongerustheid over bijkomende waardeverminderingen op de herverpakte bedrijfsobligaties (CDO’s) en op de hypotheekportefeuille in Ierland.

Koers op het moment van de analyse : 10,00 EUR

KBC is een Belgische bankverzekeraar die met succes activiteiten in Centraal- en Oost-Europa uitbouwt. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote, bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen en telt ongeveer 56 000 werknemers en 12 miljoen cliënten.

Deel dit artikel