Analyse
Bekaert 9 jaar geleden - donderdag 26 februari 2009

De groep stevent dit jaar op een flinke winstdaling af. Na de steile koersval (-2/3 sinds ons verkoopadvies in augusteus) is het aandeel nu goedkoop. De solide positie in de groeilanden blijft bovendien veelbelovend.

Advieswijziging

De groep stevent dit jaar op een flinke winstdaling af. Na de steile koersval (-2/3 sinds ons verkoopadvies in augusteus) is het aandeel nu goedkoop. De solide positie in de groeilanden blijft bovendien veelbelovend. Er is echter geen haast om te kopen.
HOUDEN.

Ondanks de terugval van de vraag in de meeste activiteiten was het 4de kwartaal 2008 qua omzet beter dan verwacht (+5,3 %). Voor het hele jaar bedroeg de stijging 22,5 % (+17,7 % zonder overnames), maar dat was vooral het resultaat van de verhoging van de verkoopprijzen (uitgesteld doorrekenen van stijging grondstoffenprijzen). Voor 2009 en 2010 ziet het er minder goed uit. Want ondanks het hoogtechnologische karakter van haar producten blijft de groep erg conjunctuurgevoelig, o.m. omdat ze 1/3 van haar inkomsten haalt uit de fabricage van steel cord dat in de autobandenindustrie verwerkt wordt. In het 4de kwartaal groeide deze activiteit in China nog wel met 28 %, maar in de eerste 9 maanden was dat nog met 80 %... Voor 2009 rekenen we op hooguit 6,50 EUR winst per aandeel (-39 % t.o.v. de 10,70 EUR die we voor 2008 verwachten). Dankzij de nog altijd solide financies van de groep zal het dividend wellicht stabiel blijven op 2,07 EUR netto (rendement van 5,3 %). En ten slotte noteert het aandeel tegen nauwelijks 65 % van de boekwaarde en zou er slechts voor enkele euros per aandeel aan goodwill moeten afgeboekt worden op recente acquisities.

Koers op het moment  van de analyse : 38,26 EUR

Het Belgisch bedrijf Bekaert is gespecialiseerd in de verwerking van metalen (draadproducten, filters…) en in technologieën voor het aanbrengen van deklagen met metaalvezels.

Deel dit artikel