Analyse
Aviva 8 jaar geleden - maandag 9 februari 2009

Aviva lijkt de overheid of de aandeelhouders niet nodig te hebben om zijn financiële situatie te redden, maar gezien de evolutie van de situatie kan dat nog komen.

Kapitaalverhoging of niet ?

Aviva lijkt de overheid of de aandeelhouders niet nodig te hebben om zijn financiële situatie te redden, maar gezien de evolutie van de situatie kan dat nog komen. U koopt dit nochtans goedkope aandeel daarom beter niet. 
HOUDEN.

De resultaten 2008 zullen wellicht met rode inkt geschreven worden, al blijkt uit de eerste cijfers dat de verzekeraar de crisis op commercieel vlak eerder goed doorstaat. Over het ganse jaar bekeken, is de verkoop van levensverzekeringen (specialiteit van de groep) en van pensioenverzekeringen in lokale munt weliswaar slechts met 2 % gestegen, maar in het voor de sector erg moeilijke 4de kwartaal hielden ze goed stand, een positief signaal. Nog beter nieuws was het niveau van de liquiditeiten die de groep o.m. in staat moeten stellen om te voldoen aan schadeclaims. Hoewel lager dan bij de concurrenten, volstaat het huidige niveau om een kapitaalverhoging (voorlopig) overbodig te maken.
Wat 2009 betreft, verwachten we meer problemen. Volgens ons zal de activiteit zowel in de tak leven als niet-leven achteruitgaan. In dit laatste segment (dat overigens al in 2008 onder druk stond) zullen de marges dit jaar ongetwijfeld krimpen. Rest dan nog de vraag wat het effect van de bankcrisis op korte en lange termijn zal zijn. Om zijn producten te slijten is Aviva immers in ruime mate afhankelijk van de (noodlijdende) financiële instellingen.

Koers op het moment van de analyse : 400,00 pence

Aviva is de vijfde grootste verzekeraar terwereld (levensverzekeringen, langetermijnsparen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer); werkt via diverse distributiekanalen.

De twijfels rond een mogelijke kapitaalverhoging zorgden ervoor dat de koers van Aviva (vet, basis 100) het nog harder te verduren kreeg dan het gemiddelde van de Europese verzekeraars (fijne lijn).

Deel dit artikel