Analyse
ArcelorMittal 9 jaar geleden - maandag 16 februari 2009

Treurige vooruitzichten voor 2009 : het laatste kwartaal van 2008 viel tegen en het dividend wordt met de helft verminderd. We schroeven onze winstramingen terug.

Dividend gehalveerd

Treurige vooruitzichten voor 2009 : het laatste kwartaal van 2008 viel tegen en het dividend wordt met de helft verminderd. We schroeven onze winstramingen terug. Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Door de forse inkrimping van de vraag naar staal vanwege de autoconstructeurs, de bouwindustrie en de fabrikanten van huishoudtoestellen dook het resultaat in het vierde kwartaal in het rood
(-1,46 EUR per aandeel). Daarbij kostten de herstructureringen en de waardeverminderingen van de stocks de groep 1,72 EUR per aandeel.
Ze overweegt daarom drastischer maatregelen. Er worden mogelijk nog meer banen geschrapt en het dividend wordt gehalveerd. De groep wil bovendien haar schuldenlast tegen eind 2009 met 30 % verminderen. Die doelstelling is al voor 60 % gerealiseerd. Toch bestaat de kans dat het eerste kwartaal 2009 opnieuw met verlies afsluit. En de groep mag dan voor het tweede kwartaal op een herstel van de verkochte volumes rekenen, wij delen dat optimisme niet. Want zelfs al zijn de stocks door de wereldwijde daling van de staalproductie afgenomen, voor de belangrijkste afzetmarkten, de auto-industrie en de bouwsector op kop, zit er volgens ons dit jaar nog geen herstel in. We verlagen dan ook drastisch onze winstprognose, van 2,27 naar 0,61 EUR per aandeel voor 2009 en van 2,26 naar 1,09 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 20,11 EUR

Arcelor Mittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen….).

Deel dit artikel