Analyse
Nokia 9 jaar geleden - maandag 26 januari 2009

Het jaareinde was nog rampspoediger dan verwacht, de vooruitzichten zijn weinig bemoedigend en het dividend wordt verlaagd.

Zwart jaareinde

Het jaareinde was nog rampspoediger dan verwacht, de vooruitzichten zijn weinig bemoedigend en het dividend wordt verlaagd. Duur aandeel.
VERKOPEN.

In het vierde kwartaal dook de omzet 19 % lager, en viel de winst per aandeel op een derde terug tot 0,16 EUR. Voor heel 2008 kwam hij op 1,07 EUR uit. Zoals zijn concurrenten lijdt Nokia onder de onzekerheid van de klanten (die hun aankopen uitstellen) en onder het feit dat de verdelers hun stocks afbouwen. Nokia’s marktaandeel kromp in het 4de kwartaal tot 37 %, tegen 38 % in het 3de en 40 % eind 2007. De groep verloor terrein op de groeimarkten (omzet in China -36 %) als gevolg van de val van de Koreaanse munt die Samsung en LG ten goede komt. In de (erg rendabele) smartphones lijdt Nokia onder het succes van de iPhone van Apple en de Blackberry van RIM. Nokia verwacht nu dat de markt voor mobiele telefoons in 2009 met 10 % zal terugvallen (-5 % voordien), maar rekent erop marktaandeel terug te winnen. Dat lijkt ons moeilijk, tenzij via een prijzenoorlog die ten koste zou gaan van de marges. Ondanks haar stevige financiële situatie vermindert de groep alvast het dividend met 25 % tot 0,40 EUR bruto (rendement : 4,2 %) en bevriest ze de inkoop van eigen aandelen . We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel daarom tot 0,60 EUR voor 2009 en 0,70 EUR voor 2010.

Koers op het moment van de analyse : 9,50 EUR

De Finse groep Nokia is wereldleider voor telecomapparatuur. Ze is o.m. de grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons en op één na de grootste leverancier van installaties voor mobilofonie via een joint venture met Siemens.

Deel dit artikel