Analyse
Lloyds 9 jaar geleden - vrijdag 9 januari 2009

De fusie met HBOS brengt Lloyds in lastige papieren en de financiële situatie blijft fragiel, ook met de overheid als grootste aandeelhouder.

Overheid verwerft de controle

De fusie met HBOS brengt Lloyds in lastige papieren en de financiële situatie blijft fragiel, ook met de overheid als grootste aandeelhouder. Het aandeel is goedkoop, maar momenteel kopen we niet.
HOUDEN.

De vastgoedcrisis en de toenemende werkloosheid in Groot-Brittannië voorspellen niet veel goeds voor het zopas gestarte jaar. Tegen die achtergrond riskeert de fusie met HBOS, de grootste hypotheekbang van het VK, een zware dobber te worden. Het aantal particuliere leningen en bedrijfskredieten dat niet terugbetaald wordt neemt immers zienderogen toe, wat de nieuwe bankgroep de komende maanden op zware voorzieningen kan komen te staan (als dat al niet eind 2008 het geval was). Volgens ons zal de fusiegroep 2009 met een verlies van 4,5 pence per aandeel afsluiten. In 2010 zou ze uit de rode cijfers moeten zijn. Om de overname van HBOS te financieren en zijn financiële situatie te versterken heeft Lloyds TSB een kapitaalverhoging (niet intekenen) doorgevoerd. Via deze operatie heeft de Britse overheid de controle verworven. Ze kocht daarnaast ook voor een miljard pond preferente aandelen. Zolang die niet terugbetaald zijn, zullen de andere aandeelhouders geen dividend ontvangen… De soliditeit van de bank is ongetwijfeld verbeterd (Tier 1 gaat richting 10 %), maar de intensiteit van de crisis dreigt opnieuw roet in het eten te gooien.

Koers op het moment van de analyse : 128,40 p.

LLoyds TSB is een Britse financiële groep, met ongeveer 16 miljoen klanten, en de grootste retailbank van het VK. De groep heeft daarnaast nog twee activiteitspolen : spaarverzekeringen en private banking enerzijds en internationale zakenbank anderzijds.

Deel dit artikel