Analyse
Iris 8 jaar geleden - maandag 26 januari 2009

Iris blijft vrij optimistisch voor het lopende boekjaar. Na de mooie overname van Corismo trekken we zelfs onze winstramingen op.

Vrij crisisbestendig

Iris blijft vrij optimistisch voor het lopende boekjaar. Na de mooie overname van Corismo trekken we zelfs onze winstramingen op. Het aandeel blijft correct gewaardeerd. 
HOUDEN.

Iris, dat geen schulden heeft en nog over een mooie oorlogskas beschikt (7,20 EUR per aandeel) heeft zopas het Antwerpse IT-dienstenbedrijf Corismo voor een zacht prijsje overgenomen. Een belangrijke aankoop die de omzet van de groep met 13 % en de winst met 10 % doet toenemen (de marges van Corismo liggen iets lager dan die van Iris). De operatie past in de externe groeistrategie van de groep die twee doelen nastreeft : het verbreden van haar klantenbasis (de twee bedrijven hebben nagenoeg geen gemeenschappelijke klanten) en het uitbreiden van haar expertise. Met Corismo wordt o.m. het aanbod van “externe” oplossingen vergroot (klant gebruikt programma dat op een server bij Iris draait). Voor de nabije toekomst beschermen de aard van het klantenbestand (openbare sector goed voor 1/3 van de omzet) en de aard van de producten (maken snelle en belangrijke besparingen mogelijk) de groep vrij goed tegen de druk waaraan de IT-budgetten van haar (potentiële) klanten blootstaan. We aarzelen dan ook niet om onze winstprognoses na de overname van Corismo op te trekken, van 3,80 tot 4,16 EUR per aandeel voor 2009 en van 4,05 tot 4,34 EUR voor 2010. 

Koers op het moment van de analyse : 38,30 EUR

Iris (vet, basis 100) doet het op de beurs heel wat beter dan het gemiddelde van de andere Europese dienstverlenende IT-bedrijven.

Het Belgisch informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

 

Deel dit artikel